Vasić: Skandalozna odluka Apelacionog suda da potvrdi presudu Krstiću

Dejan Vasić
Izvor: Kosovo Online

Odluka Apelacionog suda da Zlatanu Krstiću potvrdi presudu kojom je kažnjen sa 14 godina i šest meseci zatvora je skandal koji ne čudi, izjavio je za Kosovo onlajn advokat Dejan A. Vasić.

Vasić, koji je Krstićev branilac, naglasio je da je dosadašnja praksa prištinskih sudova pokazala kako je dovoljno da bilo ko uperi prstom u Srbina na Kosovu optuži ga da je izvršio ratni zločin i da sud odredi tešku kaznu zatvora.

"U prvostepenom postupku saslušan je veliki broj svedoka koji je tvrdio da je Zlatan Krstić viđen među stotinu policajaca i vojnika, ali ni jedan od svedoka nije rekao da je video Krstića kako vrši bilo koju radnju. Od kad je sveta i prava krivično delo je ljudska radnja, samo za kosovsko pravosuđe se krivično delo može osuditi iako radnja ne postoji", rekao je Vasić.

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je danas presudu Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini iz marta ove godine, kojom je Krstić osuđen na 14 godina i šest meseci zatvora.

Optužen je da je tokom 1999. godine kao pripadnik srpske policije učestvovao u progonu, otmici, a potom i ubistvu četiri člana porodice Nuhaj iz Nerodimlja.