Vesić: Grad Beograd će nastaviti da pomaže srpskim sredinama na Kosovu

Vesić u KM
Izvor: Kosovo Online

Čelnici grada Beograda, predvođeni zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem, a u pratnji svojih domaćina iz opštine Kosovska Mitrovica i političkih predstavnika Srba, započeli su danas posetu ovom gradu obilaskom radova na izgradnji stambenog objekta u kojem će biti smešteni stanari zapaljenog "Samačkog bloka", za koji je grad Beograd obezbedio 42 miliona dinara.

Zgrada koja će poneti ime "Beograđanka" samo je deo pomoći koju je u prethodnih sedam godina grad Beograd uputio opštinama na Kosovu i Metohiji, a prema rečima Vesića, ta pomoć će biti nastavljena i u narednom periodu.

"Beograd je ispunio svoje obećanje i 1. septembra ova zgrada će biti useljena, a porodice koje su živele u nehumanih uslovima dobiti novi krov nad glavom. Srećan sam što Beograd danas zida zgradu u Kosovskoj Mitrovici, iako je bilo i onih koji su tražili objašnjenje zašto to radimo u ovom gradu. Ovo neće biti jedino ulaganje u srpske sredine i trenutno radimo na tome da Leposavić dobije bazen koji je važan za ovdašnje stanovništvo”, rekao je Vesić.

On je obećao da će grad Beograd svake godine pomagati i graditi u srpskim sredinama na Kosovu, a u tom cilju potpisani su isporazumi 15 beogradskih opština sa isto toliko srpskih opština na Kosovu.

"Na taj način konkretno pokazujemo šta znači biti deo politike Aleksandra Vučića čiji je cilj da se označi sprska zajednica na KiM i da ljudi koji ovde žive imaju perspektivu i da ostanu ovde. Mi kao najveća lokalna samouprava i prestovnica svih Srba, ma gde živeli, dajemo svoj doprinos tome, jer to je naša obaveza. Ako su Srbi negde ugroženi, onda su to ovde i zato ćemo nastaviti da radimo i dogovarati sa našim prijateljima i realizaciju drugih objekata”, rekao je Vesić.

Osim stanara “Samačkog bloka”, posle više od dve decenije, svoj dom dobiće i fudbaleri iz Severne Mitrovice, a kamen temeljac za fudbalski stadion koji će se graditi u ovog gradu položili su čelnici srpske prestonice i grada na Ibru.

Vesić je rekao da se su današnji događaji u Severnoj Mitrovici, rezultat jake i stabilne Srbije koja može da pomogne svom narodu kako na Kosovu, tako i u ostalim delovima zemlje.

"Srbija je zemlja koja je zahvaljujući politici Aleksandra Vučića od 2012. godine se ekonomski stabilizovala. Zato ona danas može da gradi u stadion u Kosovskoj Mitrovici, ali i stadione širom Srbije, kao i autoputeve, da rešava probleme koji nisu rešavani decenijama unazad. Što se više gradi u Srbiji, više će se graditi i u Kosovskoj Mitrovici, Čačku i u Beogradu. To je dokaz da smo na pravom putu i zato sam srećan, jer ako se negde pokazuje ta politika onda je to ovde", rekao je Vesić.

On je podsetio da je budžet grada Beograda ove godine bio 1,2 milijarde evra, što je veće i od nekih evropskih zemalja u okruženju.

"Naš narod na Kosovu i Metohiji može da opstane na ovim prostorima samo ako ima uslove za život, a to znači I novi stadion, nova radna mesta, dobre stanove, fakultet, da se živi kao i u ostalim delovima Srbije. Ako u tome ne uspemo, onda nemamo budućnost, a mi smo upravo uspešni zbog toga jer Aleksandar Vućić to shvata i vodi takvu politiku. Ako taj život bude bolji danas nego pre godinu dana, onda imamo perspektivu, i zato sam zadovoljan što se u Kosovskoj Mitrovici vidi da Srbija gradi, da ulaže u svoju zemlju", rekao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Vesić je posebno naglasio da se po pitanju Kosova mora voditi jedinstvena politika, jer samo tako možemo da pobedimo protivnika.

"Budemo li imali jednu politiku, onda imamo šanse i da pobedimo I izborimo se za naše interese. Zato je Srbija ponovo jaka i zato smeta svojim protivnicima, jer ima snagu da postavi pitanja tamo gde treba i od situacije u kojoj smo bili pre osam godina, kada nas niko ništa nije pitao, uspeli smo da se izborimo da se sada mi pitamo i da mora sa nama da se razgovara i da se zaštite naši interesi. Srećan sam zbog toga i siguran sam da smo se opametili i da smo počeli da vodimo računa o sebi", kazao je Vesić.

Zahvalnost na pomoći gradu Beogradu uputio je i pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić koji je rekao da se danas mogu pohvaliti snagom i optimizmom koju je donela poseta zamenika gradonačelnika Gorana Vesića.

"Pomoć grada Beograda prevazilazi simbolični gest, već ona postaje deo realizacije naših ukupnih prioritetnih planova. Nadam se da ćemo se jako brzo ponovo videti na ovim mestima na kojima smo položili kamene temeljce i da ćemo moći da zajedno uživamo u novoj slici, kako Kosovske Mitrovice, tako i opština na severu Kosova i Metohije. Ta slika se intenzivno menja na svakom mestu gde žive Srbi i južno od Ibra, prisutni smo u enklavama, razgovaramo o problemima porodica i tu smo da budemo dostupni za svaku takvu molbu", rekao je Tajić.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić rekao je da politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića ogleda kroz sabornost i pomoć.

"Danas smo svi svedoci jednog istorijskog momenta, imajući u vidu da je našoj deci u prethodne dve decenije bilo mnogo toga uskraćeno. Mi nastavljamo da radimo i završavamo sve započete projekte kroz sveobuhvatni paket pomoći srpskom narodu na KiM. Upravo je fudbalski stadion sa kapacitetom od blizu pet hiljada mesta deo te pomoći koji će biti u funkciji naše dece i naše budućnosti. Mi smo odlučni za trajnu i neraskidivu vezu sa našom državom Srbijom, a potvrda toga je i ovaj današnji događaj", rekao je Spirić.

Pomoć grada Beograda, preko JKP "Gradska čistoća" stigla je u JKP "Standard" u Severnoj Mitrovici gde su poklonjena dva kamiona za odnošenje smeća i pranje gradskih ulica, dok je Preduzeće "Beograd put" obezbedilo kamion za čišćenje snega.

"Ovom donacijom su nam pomogli da rešimo jedan od gorućih problema odnošenja I deponovanja smeća i nadam se da ćemo i u budućnosti nastaviti saradnju koju smo imali I do sada I za koju mogu da kažem da je uspešna", rekao je pomoćnik direktora JKP "Standard" Aleksandatr Trajković.

Prvi čovek JKP "Gradska čistoća" Marko Popadić je rekao da je ovo preduzeće, zahvaljujući pomoći grada Beograda, obnovilo svoj vozni park i da je u mogućnosti da pomaže manje razvijenim preduzećima i sredinama.

"Ovo nije prva donacija za JKP 'Standard' i verujemo da ćemo im na ovaj način pomoći da svoj posao obavljaju lakše, brže i da Kosovska Mitrovica bude čista. Na ovome se nećemo zaustaviti pomoć grada Beograda Kosovskoj Mitrovici, ali i ostalim sredinama na Kosovu", rekao je Popadić.