Visar Dilji: Paljenje sveća za žrtve u školi u Beogradu "najsramniji događaj" u poslednjih 20 godina

Pucnjava u Beogradu
Izvor: Kosovo Online

Za političkog aktivistu Visara Diljia paljenje sveća u Prištini za devetoro ubijenih u osnovnoj školi u Beogradu je najsramniji događaj koji se dogodio od posleratnog perioda.

"Nisam za nasilje i ubistva, ali sam protiv izjednačavanja naših žrtava sa onim što se dešava u Srbiji. Nije se desilo od rata da civilno društvo u Srbiji pali sveće za poginule na Kosovu", rekao je Dilji za RTV Dukađini.

Kako kaže, takvu ocenu daje, jer je uveren da u Srbiji ima mnogo ljudi koji znaju za zločine tokom rata na Kosovu, ali o tome ne govore.

"Kada drugi ne urade nešto za nas, zašto bismo mi uradili nešto za njih? Ako se istorija zaboravi, ona će se ponoviti. Nismo u mogućnosti da dozvolimo da se istorija ponovi", rekao je Dilji.

Sociolog Bekim Seljišta rekao je da je reakcija građana Kosova bila "prerana", jer se, kaže, Srbija još nije izvinila za zločine koje je počinila tokom rata.

"Ovo je kolektivni zaborav, jer se istorija ponavlja narodu koji zaboravlja istoriju. Treba imati u vidu da nam se često ponavlja... Srbija još ne priznaje nijednu žrtvu", rekao je Seljišta.

Prema njegovim rečima, možda bi se i trebalo solidarisati sa ovakvim događajem u Srbiji, kada bi tamošnja politika bila umerenija.

Dodao je i da je u Srbiji "ista plejada političara još iz vremena ratova".

"Oni (Srbija) se nikada nisu izvinili, sada se ponašamo kao agresori, a ne kao žrtve, mi smo žrtve, a ne agresori", rekao je Seljišta.