Vlajić: "Izazivanje razdora i netrpeljivosti" tumači se na štetu okrivljenih

Advokat Nebojša Vlajić
Izvor: Kosovo Online

Svaki građanin ima pravo da rečima, pesmom ili gestovima izrazi svoje mišljenje i svoje nacionalno, versko ili drugo opredeljenje što ne predstavlja krivično delo, kaže za Kosovo onlajn advokat Nebojša Vlajić.

Mladić iz Beograda Nikola Nedeljković (22) uhapšen je ove godine pod optužbama da je počinio krivično delo "izazivanje razdora i netrpeljivosti" i određen mu je pritvor do 26. septembra. Gotovo svake godine na obeležavanju Vidovdana na Gazimestanu biva uhapšen neki Srbin.

Pre godinu dana, 28. juna, uhapšen je mladić iz Crne Gore Risto Jovanović koji je optužen jer je pripadnicima Kosovske policije rekao da nema potrebe da pretresaju monahinju. 

Advokat Vlajić kaže da se ne može načiniti prekršaj nošenjem nacionalnih obeležja i veličanjem svog naroda.

"Građanin ne sme da zagovara nasilje ili mržnju prema pripadnicima drugih naroda ili vera. Ako neko to nije činio onda ne može da odgovara za krivično delo. Ako osoba na nacionalnom ili verskom skupu peva svoje nacionalne pesme, nosi svoju zastavu, uzvikuje bilo kakve parole kojima hvali svoj narod, a pri tom ne vređa nikoga drugoga, ne može biti kažnjena. To je predviđeno Ustavom Kosova“, navodi Vlajić.

Sagovornik Kosovo onlajna kaže da krivično delo "izazivanje razdora i netrpeljivosti“ ne postoji samo na Kosovu, ali se nigde ne tumači tako široko na štetu okrivljenih.

Advokat objašnjava da krivično delo pod nazivom "izazivanje ili raspirivanje nacionalne rasne ili verske mržnje razdora ili netrpeljivosti ima dva osnovna oblika- lakši i teži".

"Za lakši oblik potrebno je da neko svojom radnjom raspiruje ili stvara jednu od takvih mržnji, rasprava ili netrpeljivosti, pod uslovom da  takva radnja može da izazove nemire ili kršenje javnog reda i mira. Dakle, radnja treba da ima potencijal da izazove nemire među građanima. Za lakši oblik nije potrebno da nemiri i nastupe. Dovoljno je da radnja ima takvu sposobnost“, kaže Vlajić.

Kako dodaje za lakši oblik ovakvog krivičnog dela predviđena je novčana kazna, ili kazna zatvora do pet godina.

Drugi oblik, teži ili kvalifikovani, dodaje, podrazumeva da je do nemira i došlo.

"Takva radnja treba da se čini sistematski ili zloupotrebom nekakvog položaja. Zbog toga se taj oblik naziva težim i predviđena je kazna do osam godina zatvora“, ističe Vlajić.