Za sedam meseci Kosovo napustilo 400 medicinskih sestara

Zdravstvo na Kosovu
Izvor: Reporteri.net

Oko 400 medicinskih sestara otišlo je sa Kosova od početka godine u potrazi za poslom što je duplo više nego u istom periodu prošle godine, prenosi Koha.

U Komori medicinskih sestara Kosova kažu da se ovaj broj stalno povećava i da ovo pitanje treba da bude prioritet nadležnih institucija.

„Za pet godina neće biti medicinskih sestara, one odlaze svaki dan", rekao je predsednik Komore medicinskih sestara Kosova Naser Rustemaj, navodeči da su niske plata i loši uslovi glavni razlozi njihovog odlaska.

„Najviše zabrinjava to što su medicinske sestre sa 20 godina staža danas prinuđene da napuštaju posao zbog dostojanstvenije plate, zbog loših uslova rada i noćnih dežurstava“, dodao je on.

Zdravstvenog osoblja, uglavnom medicinskih sestara, nedostaje i u Urgentnoj ambulanti Univerzitetskog kliničkog centra Kosova gde se u jednoj smeni obrađuje više od 300 slučajeva. Naser Silja, direktor ove klinike, rekao je da je u poslednje dve godine odatle otišlo šest medicinskih sestara, a od 33 specijalista urgentne medicine njih 14 je otišlo van Kosova.