Zašto građani Severne Makedonije za najvećeg prijatelja vide Srbiju?

Maljići, Gudžić, Spahiu
Izvor: Kosovo Online

Građani Severne Makedonije kao svog trenutno najvećeg prijatelja među državama smatraju Srbiju, pokazalo je istraživanje Instituta PRESPA napravljeno u saradnji sa Ambasadom SAD u Skoplju, a kosovski analitičari smatraju da istorijske okolnosti imaju veliki udeo u tome.

Po ovom istraživanju, među anketiranim građanima Severne Makedonije Srbiju njih čak 38,6 odsto smatra za najvećeg prijatelja. Slede SAD sa 16,8, EU sa 7,8, dok su Kosovo i Hrvatska na samo 4,8 odnosno 1,3 procenta.

Analitičar Škeljzen Maljići za Kosovo onlajn ističe da tradicija ima uticaj na odnose Srbije i Severne Makedonije.

"Od Balkanskih ratova, preko Drugog svetskog rata, pa sve do Jugoslavije. Severna Makedonija je bila deo jugoslovenske države i imala je dobre odnose sa Srbijom. U skorije vreme problem koji je imala sa Grčkom sada ima sa Bugarskom, i verovatno je zbog toga kod Makedonaca sve to prevagnulo da Srbiju ocene kao najvećeg prijatelja. Postoje istorijski koreni i iz bivše Jugoslavije, i na neki način se Srbija postavlja kao zaštitnik svih Srba", kazao je on.

Što se tiče Albanaca u Severnoj Makedoniji, Maljići ističe da opet preovladava tradicionalizam, jer su Albanci proamerički nastrojeni, možda čak i najviše u Evropi. Kako ističe, ne čudi ga što je u istraživanju EU na trećem mestu, jer su građani Makedonije razočarani u EU.

"Proevropska struja u Severnoj Makedoniji na čelu sa Zaevim je na neki način izdana, jer nisu dobili podršku, zbog toga su i izgubili izbore. Dok je druga strana orijentisana više ka Rusiji. Zaev je napravio velike kompromise, a EU nije ispunila ono što je obećala. Isti je slučaj sa Kosovom, kada je u pitanju vizna liberalizacija", zaključuje Maljići.

Politikolog Aleksandar Gudžić za Kosovo onlajn ističe da Srbija nije imala ambicije da ugrozi makedonsku državnost.

"To su prepoznali građani Severne Makedonije. Smatram da u tom kontekstu treba posmatrati anketu. Ne treba zanemariti ni činjenicu da je Makedoniju u Prvom balkanskom ratu oslobodila srpska vojska i makedonska država se danas prostire dotle dokle je stigao opanak srpskog vojnika 1912. godine", kazao je Gudžić.

Kako ističe, srpski i makedonski narod su bliski po mnogim pitanjima.

"Mi smo narod iste vere, blizak nam je jezik, slovenski smo narodi i verovatno i to utiče na percepciju o Srbiji kao prijatelju. Ima izvesnih problema oko Ohridske arhiepiskopije makedonske pravoslavne crkve, ali će se to verujem rešiti na jedan miran i civilizovan način", kazao je Gadžić.

Zaslugu tome što su SAD i EU na drugom i trećem mestu, pripisuje albanskoj nacionalnoj manjini.

"Među Albancima na Balkanu vlada mišljenje da su Amerikanci najveći njihovi prijatelji, što je i razumljivo, s obzirom na to da su SAD 90-ih godina pomagale Albance u sukobima koji su vođeni na prostoru bivše Jugoslavije", zaključuje Gudžić.

Analitičar Nedžmedin Spahiu smatra da prvo treba proveriti verodostojnost ankete, jer se one obično rade po nalogu. Ali, ako predpostavimo da je istraživanje odrađeno po svim pravilima, Spahiu ističe da bi razlog tome bio to što je Bugarska postavila prepreke Severnoj Makedoniji za članstvo u EU.
  
"Teško je poverovati u ovo istraživanje. Iako je uticaj Srbije u Severnoj Makedoniji dosta velik. Preko medija, prisustvovanja u raznim sferama života, a i sam stav Srbije prema Severnoj Makedoniji nije loš, ako isključimo stav SPC koja ne priznaje makedonsku crkvu. Što je najveća prepreka za priznanje Makedonske pravoslavne crkve od strane ostalih crkava", kazao je Spahiu.

Spahiu navodi da je Srbija stekla poverenje tokom pandemije koronavirusa, kada je na krizu reagovala odgovorno i izašla u susret susedima.

"To je bio pametan potez Srbije i to je sigurno imalo uticaja", kazao je on.

Spahiu dodaje da je očekivano to što se Sjedinjene Američke Države nalaze na drugom mestu.

"Zbog svega što se desilo u 20. veku između Albanaca i Amerike normalno je da Albanci SAD vide kao velikog prijatelja", kazao je on.

Kako dalje dodaje, građani Severne Makedonije teže ka EU, ali se postavlja znak pitanja da li je članstvo u EU prioritet ove države.