Čadež u Njujorku: Nova ekonomska ofanziva ka tradicionalno prijateljskim zemljama

Marko Čadež
Izvor: Kosovo Online

U delegaciji Srbije, koju na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku predvodi predsednik Aleksandar Vučić, ove godine je i predsednik PKS Marko Čadež, koji za Kosovo onlajn kaže da na taj način Srbija kreće u novu ekonomsku ofanzivu ka tradicionalno prijateljskim zemljama, sa kojima može da ima mnogo bolje ekonomske odnose.

"Ovo je nov način ekonomske diplomatije, jer želimo da, zajedno sa Vladom Srbije, pokušamo da sa zemljama sa kojima imamo tradicionalno izuzetno dobre političke odnose, razvijemo i dobre ekonomske odnose. Sa mnogim zemljama nemamo značajnu privrednu saradnju, a mogli bismo da je imamo“, rekao je Čadež, koji je danas prisustvovao sastancima ministra Ivice Dačića sa kolegama iz nekoliko zemalja.

Kako kaže, primreljeni su dobro za sastanke, a za svaku od zemalja utvrđeno je koji su potencijali za saradnju, šta najviše uvoze, kako bi se fokus stavio na tu oblast.

Sledeći korak su posete srpskih kompanija i poslovnih ljudi tim zemalja, kao i njihove posete Srbiji, radi razgovora o potencijalnim poslovima.

„Od poljoprivrede, inovacija u poljoprivredi, mehanizacije do usluga i različitih industrija, poput IT, elektronike. Mnogo je oblasti na koje možemo da se fokusiramo, u kojima zemlje imaju potrebe, a zadovoljavaju je po većim cenama, a možda lošijeg kvaliteta od onoga što bi naše kompanije mogle da im pruže“, pojašnjava Čadež.

U dosadašnjim razgovorima, primetio je da Srbija ima fenomenalan imidž u brojnim zemljama.

„Velika je stvar što su predsednik, Vlada Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova prepoznali da srpska privreda može da pruži doprinos političkim odnosima, da na toj osnovi izgradimo još bolju saradnju i da napravimo konkretne projekte“, naveo je Čadež.

Dodao je da svim zemljama govori i o „Otvorenom Balkanu“, o inicijativi za stvaranje regionalne ekonomije, u čemu se i uspeva u nekim segmentima.

„Zemlje sa strane ne vide samo grad ili zemlju, već region kao potencijalnog partnera, a Srbija je tu najveće tržište, predvodi, jer je i ekonomski jaka i ima svoju političku ulogu u tim zemljama. Na nama je da radimo, imamo dosta projekata da ponudimo i ovo je pravi način“, rekao je Čadež.