EU će ograničiti najvišu cenu ruske nafte na 60 dolara za barel

Poljska je pristala na dogovor Evropske unije o gornjoj ceni ruske morske nafte od 60 dolara po barelu, čime je ta zemlja omogućila da EU napreduje sa formalnim odobravanjem sporazuma tokom vikenda, saopštio je poljski ambasador u EU Andžej Sados, prenosi Radio Slobodna Evropa pozivajući se na AFP.

Varšava je u početku odložila dogovor kako bi ispitala "mehanizam prilagođavanja" kako bi gornja cena bila ispod tržišne cene.

Sados je rekao da će ovaj mehanizam zadržati gornju cenu najmanje pet odsto ispod tržišne stope.

Prema njegovim rečima, EU sada može da pokrene pisani postupak za odobravanje sporazuma, a namerava ga službeno objavi u nedjelju.

EU će od ponedeljka početi da primenjuje embargo na isporuke ruske sirove nafte, tako da će se gornja granica odnositi na naftu koju Moskva izvozi morem u luke širom sveta.

Kako se navodi, biće preduzete mere kako bi se sprečilo da tankeri isporučuju rusku naftu prodatu iznad ove cene, naprimer odbijanjem da se britanskim i osiguravajućim kompanijama iz EU dozvoli da osiguraju plovila i pošiljke.

Dodaje se da se EU već dogovorila sa Vašingtonom o potrebi da se ograniči cena koju zapadni klijenti plaćaju za rusku naftu, kako bi sprečila da Moskva profitira od rasta cena nakon njene invazije na Ukrajinu.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi rekao je novinarima da je gornja granica od 60 dolara po barelu "prikladna".

Evropska komisija je predložila gornju granicu sa uredbom prema kojoj će, ako trgovačka cena nafte padne ispod 60 dolara, granica biti smanjena dok ne bude pet odsto niža od tržišne.

Cena Ural sirove nafte, glavne vrste koju prodaje Rusija, jeste promenljiva, ali se trgovalo njome na oko 65 dolara po barelu dok su se ambasadori EU sastali da razgovaraju o nivou ograničenja, međutim  Poljska, koja snažno podržava susednu Ukrajinu u borbi protiv ruskih snaga, tražila je nižu sumu, navodno bližu samo 30 dolara po barelu.