Fejzi: Ekonomska kriza posle pandemije, prednost albanskim proizvodima

Nagip Fejzi
Izvor: Kosovapress

Nedostatak regionalne saradnje glavna je prepreka za preduzeća u Severnoj Makedoniji, na Kosovu i u Albaniji, pa zbog toga predsednik Svealbanskog ekonomskog foruma Nagip Fejzi zahteva da se poveća politička saradnja između tri zemlje kako bi se stvorila pogodnija klima za poslovanje.

Fejza je u intervjuu za Kosovo pres upozorio da prava ekonomska kriza počinje nakon pandemije i zbog toga apeluje na albanske potrošače da, bez obzira gde se nalaze, konzumiraju proizvode albanskog porekla.

Naglašava da su kao ekonomski forum posvećeni povećanju saradnje između kompanija u regionu.

"Problem je u regionalnoj politici koja ne pronalazi način za saradnju. Što znači, da dok se politika ne ujedini, imaćemo zastoj u saradnji. Kada će političari jednom pozvati na sastanak predstavnike preduzeća? Mi uvek njih zovemo, oni obično dolaze, prisustvuju, ali prisustvuju koliko misle da je dosta i odlaze. Sad imamo projekat gde ćemo promeniti dnevni red, gde će prvi panelisti biti preduzeća, zatim političari, tako da nam oni daju odgovor. Potrebna nam je saradnja, ne trebaju nam pomoć i paketi koje nam daju. Dovoljno nam je da nam otvore put za saradnju“, rekao je Fejzi.

Što se tiče fiskalnih paketa koje su vlade Severne Makedonije, Kosova i Albanije dale građanima i preduzećima, Fejzi ocenjuje da su poslednje imale pozitivan uticaj, dodajući da je postojala mogućnost da država više pomogne.

Rekavši da prava kriza počinje nakon pandemije, Fejzi preporučuje konzumiranje proizvoda albanskog porekla kako bi se pomoglo zemljama da prevaziđu post-kovid krizu.

"Moramo da budemo vrlo oprezni u koracima koje preduzimamo sada, posle pandemije, jer prava kriza će doći nakon pandemije. Treba posvetiti veliku pažnju potrošnji lokalnih proizvoda i zato apelujem na sve albanske potrošače, ma gde se nalazili, da konzumiraju albanske proizvode“, porućio je Fejzi.