Grdžaljiu: Bankarski sektor i Centralna banka Kosova najbolje su reagovali na pandemiju

Safet Grdžaljiu
Izvor: Kosovo Online

Kosovski penzioni fond ostvario je u prvih devet meseci ove godine preko 132 miliona evra povraćaja ulaganja, uprkos činjenici da su građani povukli 10 odsto štednje, što je po mišljenju bivšeg predsednika Privredne komore Kosova Safeta Grdžaljiua rekordna suma, prenosi Ekonomija onlajn.

Ako postoji institucija koja je shvatila pandemiju kao priliku, onda su to bankarski sektor i CBK. Zaista je došlo do povećanja zajmova i u tom pogledu priča o uspehu je i učinak Trusta. Sama činjenica da je u vreme pandemije postignut dogovor da iz 'Trusta' povuče 200 miliona kao pomoć građanima i tolika suma je nadoknađena najbolje govori koliko je važan ovaj korak i ovaj učinak Trusta", rekao je Grdžaljiu.

On rekao da je ipak i dalje skeptičan u vezi sa povlačenjem 10 odsto sredstava za građane Kosova iz penzionog fonda.

"Smatram da je mnogo bolje da Vlada izdvaja sredstva i pomoć građanima nego da ugrožava bezbednost građana, jer je jedina garancija 'Trust'. Stoga se bojim da će se, ako se povlačenje novca Trusta ponovo desi, stvoriti standard koji će neki pokušati da politizuju. Vlada mora da ima socijalnu i budžetsku prognozu i da bude u funkciji pomoći građanima i preduzećima na Kosovu", rekao je Grdžaljiu.

Mišljenje ekonomskog eksperta Barda Ahmetija je da je vreme da Trust vrati deo svojih investicija na Kosovo, jer je glavni izazov sa kojim se suočava privatni sektor pristup finansijama.

Ahmeti je dodao da Vlada treba da igra garantnu ulogu, kako bi privatni sektor pronašao sredstva.

"Veoma je važno da se ovaj trend prati i da Trust diversifikuje svoja ulaganja na međunarodnim tržištima koja trenutno ima kako bi neutralisao rizike i apsorbovao veći prinos na kamate zasnovane na investicijama. Vreme je da Trust otplati neke od svojih investicija u zemlji, jer je glavni izazov sa kojim se suočava privatni sektor pristup finansijama", rekao je Ahmeti.