Guverner Centralne banke Kosova upozorava da bi ekonomski pad mogao da dostigne 11 odsto

Fehmi Mehmeti
Izvor: Ekonomia Online

Međunarodni monetarni fond je procenio da je na Kosovu ekonomski pad, usled pandemije koronavirusa, minus 5,9 odsto i da će se povećavati ukoliko se ne preduzmu mere za sprovođenje paketa za oporavak.

Guverner Centralne banke Kosova Fehmi Mehmeti kaže za Ekonomia Onlajn da bi ekonomski pad mogao da ode i do minus 11 odsto.

Prema njegovim rečima to zavisi od toga koliko duga će biti odlaganja u primeni plana za vanredne situacije.

"Svakodnevno kašnjenje ubacivanja sredstava u privredu negativno utiče na ekonomski rast. Posle perioda od mesec dana, napravili smo novi test i došli do zaključka da je ekonomski pad na Kosovu od minus 2 odsto dostigao minus 5,9 odsto. U zemljama evrozone, prema podacima Evropske centralne banke, ekonomski pad može biti minus 7,5 odsto, dok procena MMF-a za Kosovo iznosi 11 odsto, ali sve zavisi od toga koliko ćemo kašnjenja imati u odobrenju sprovođenja plana za vanredne situacije i kada ćemo preći na plan oporavka“, rekao je Mehmeti.

Dodao je da bez revizije budžeta neće biti plana za oporavak i neće moći da se isplate planirane plate u okviru hitnog paketa.

"Iz plana oporavka, bez revizije budžeta, neće moći da se isplate plate kao deo hitnog paketa, tako da verujem da će ova revizija budžeta biti odobrena u najkraćem mogućem roku", rekao je Mehmeti.

Prema njegovim rečima, što duže traje period nesprovođenja hitnog paketa, negativno će se odraziti na ekonomski pad i sigurno će posledice biti veoma velike.

Mehmeti kaže da je pandemija dovela finansijski sektor na Kosovu u dobru poziciju, u pogledu koeficijenta likvidnosti.

"Od prve nedelje kada je vlada formirana, imali smo sastanak sa premijerom Hotijem, kojem su prisustvovali predstavnici privredne komore i drugi predstavnici preduzeća i ministri, gde je predstavljen plan za ekonomski oporavak sa dve mere: direktna veza sa građanima i sa Centralnom bankom. Da bismo olakšali pristup finansijama, gde smo od početka pandemije bili veoma proaktivni, odlučili smo u koordinaciji sa udruženjem banaka da odložimo rate kredita, što je sprovedeno u skladu sa odlukom CBK-a", rekao je guverner.

Mehmeti je za Ekonomia Onlajn, rekao da je proces prošao dobro, kao i to da je bilo prigovora, ali da je pozitivno to što su zahtevi za odlaganje rate kredita koji pripadaju ogromnoj većini preduzeća, realizovani preko 99 posto, dok je za fizička lica 86 odsto. 

Što se tiče plana ekonomskog oporavka, Mehmeti apeluje da se treba pozabaviti, izazovima koje Kosovo neprekidno ima.

Prema njegovim rečima, nezaposlenost je visoka kao i trgovinski deficit, a Kosovo se ne može održavati trgovinom.

„To se može rešiti promenom strukture ekonomije. Imajte na umu da strukturom u zemlji dominiraju komercijalna preduzeća, dok se država trgovinom ne održava, to je važan sektor, ali strukturu ekonomije treba promeniti i trebalo bi da imamo što više proizvodnih preduzeća“, rekao je Mehmeti.