Hašani: Kriza na severu i dalje opterećuje ekonomiju

Medain Hasani
Izvor: Ekonomia Online

Napeta situacija na severu dodatno će pogoršati ekonomsku situaciju, ocenjuju stručnjaci i dodaju da će kriza na severu uticati i na smanjenje stranih investitora, prenosi Indeks onlajn.

Oni kritikuju i pristup Vlade lokalnoj ekonomiji, jer smatraju da nema jasan program ekonomskog razvoja.

Dekan Ekonomskog fakulteta Medain Hašani kaže da se česte krize odražavaju na izostanak investitora.

„Pre svega, ako analiziramo ekonomiju Kosova, mi smo imali stagnaciju i pre nego što je došlo do sukoba na severu tokom protekle nedelje, a to se automatski odražava i na strane investitore koji su na neki način imali želju da investiraju na Kosovu“, rekao je Hašani.

On smatra da Vlada nije orijentisana na ekonomski razvoj, već na povećanje nezaposlenosti. Prema njegovim rečima, razlog za to su mere koje izvršna vlast preduzima.

“Za razliku od ekonomskog razvoja koji treba da bude na opštem nivou Kosova, mislim da je ova Vlada pomerila privredu na petu ili šestu tačku svog programa, jer imamo Vladu koja nema jasan program za ekonomski razvoj, imamo Vladu koja nije orijentisana na razvoj već samo na povećanje nezaposlenosti na Kosovu, uvek na osnovu mera koje preduzima za subvencionisanje društvenih slojeva“, rekao je on.

Predsednik Poslovne lige Kosova Besart Drešaj takođe kaže da krize nanose štetu kosovskoj ekonomiji i da potencijalni investitori ne ulažu tamo gde je poslovanje ugroženo.

"Što se ekonomije tiče, istina je da imidž i takvi postupci stvaraju neizvjesnost kod stranih investitora i nijedan strani investitor ne dolazi da ulaže tamo gde njihovo bogatstvo, njihova ulaganja nisu sigurna. Nadamo se da ćemo zajedno, ulaskom na političku scenu, sa svih pozicija, iz opozicije, što pre završiti sporazum sa Srbijom i uvek u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama, jer znamo da je najbolji i najjači saveznik i Kosovo nikada nije imalo i nikada neće imati boljeg i većeg saveznika“, kaže Drešaj.

Kosovo nije imalo stranih investiticija dve godine a Drešaj to smatra zabrinjavajućim zbog fiskalnih paketa.

“Svedoci smo da u poslednje dve godine imamo problema sa stranim investitorima, jer oni nisu izrazili spremnost da dođu da ulažu. Tačno je da ovakve scene i ovakvi postupci narušavaju imidž i bezbednost, a istovremeno investitori postaju skeptični da dođu na Kosovo, pa smatramo da Vlada, Privredna komora kao veza privrednih subjekata treba da radi sa organizacijama u tom pravcu, da izvrši izmene fiskalnih paketa i da izvrši izmene paketa stranih investitora kako bi tržište Kosova i Kosovo je generalno bili privlačni za strane investitore, jer znamo da zemlje u okruženju prave radikalne promene u fiskalnim paketima i istovremeno stimulišu strane investitore da dođu i ulažu u svoje zemlje”, rekao je Drešaj.