Jens Stoltenberg novi guverner norveške Centralne banke

jens stoltenberg.jpg
Izvor: nato.int

Glavni sekretar NATO Jens Stoltenberg postaće novi guverner norveške Centralne banke, objavila je norveška vlada u petak, usprkos prigovorima opozicije da bi imenovanje bivšeg premijera moglo umanjiti nezavisnost banke, prenosi Sibiz.

Iako je mesto guvernera Centralne banke otvoreno od 1. marta, Stoltenberg je rekao da će prvo služiti svoj mandat u NATO koji završava krajem septembra 2022. godine.

Stoltenberg će biti zadužen za određivanje kamatnih stopa i upravljanje finansijskom stabilnošću, kao i za nadgledanje norveškog državnog fond koji je najveći na svetu.

"Brinuo sam se oko pronalaženja najboljeg guvernera centralne banke Norveške. Ubeđen sam da je to Jens Stoltenberg", rekao je ministar finansija Trigve Slagsvold Vedum.

Stoltenberg je po struci ekonomista, bio je ministar finansija Norveške od 1996. do 2000. i premijer u dva navrata - od 2000. do 2001. i od 2005. do 2013. Postao je generalni sekretar NATO 2014.

Ida Volden Bače, zamenica guvernera centralne banke i Stoltenbergov glavni rival za preuzimanje liderske funkcije, biće privremeni guverner do kraja septembra, saopštila je Vlada Norveške.