Komore traže da sudovi daju prioritet tužbama naftnih kompanija

Privredne komore
Izvor: lajmi.net

Privredna komora Kosova i Američka privredna komora na Kosovu zatražili su od nadležnih sudova da daju prednost tužbama naftnih kompanija u vezi sa odlukom Komisije za zaštitu konkurencije koja je za 14 naftnih kompanija izrekla kaznu od četiri miliona evra zbog manipulisanja cenama nafte, prenosi Ljajmi.

Prema njihovom mišljenju, vreme u kome je takva odluka doneta neprikladno je zbog situacije koju je stvorila pandemija virusa kovid-19. Imajući u vidu obustavu rada sudova, navode da je moguće odlaganje u postupanju po tužbama tih kompanija, što krši univerzalno pravo na suđenje.

Ukazuju da je Komisija za zaštitu konkurencije sama zaključila da te kompanije nisu zloupotrebile dominantan položaj na tržištu, pojedinačno ili zajedno. 

Privredna komora Kosova i Privredna komora SAD pozivaju na uzdržanost u vezi sa zahtevima koji su predmet odluke Komisije za zaštitu konkurencije, kako bi se izbegla dalja šteta za kompanije sve dok sudovi na Kosovu ne donesu konačne odluke.

"Uzimajući u obzir visinu novčanih kazni izrečenih od strane komisije, što ugrožava opstanak tih preduzeća, ali nanosi i  nematerijalnu štetu preduzećima, trebalo bi da postupa sa maksimalnim prioritetom i objektivnošću, pružajući tako kompanijama mogućnost da se oslobode navodnih optužbi", navodi se u saopštenju.