Mali: Sutra počinje prijavljivanje za novčanu pomoć od 5. 000 dinara

Siniša Mali
Izvor: Večernje novosti

Ministar finansija Srbije Siniša Mali saopštio je da svi mladi od 16 do 29 godina mogu od 1. decembra da se prijave za jednokratnu pomoć od 5.000 dinara na portalu Uprave za trezor, prenosi B92.

"Zakon koji reguliše ovo pitanje je stupio na snagu 20. novembra i taj datum se upravo uzima kao presečni kada je reč o tome ko ispunjava uslove za ovu pomoć", objasnio je Mali.

Mali je dodao da je prijavljivanje jednostavno, kao i ranije.

"Broj lične karte i matični broj, izaberete banku u koju ćemo da uplatimo novac i mi ćemo već od 16. do 20. decembra svima isplatiti", kazao je on.

Naveo je nedavno i da je prve dve pomoći od po 100 evra primilo 1.060.000 mladih u Srbiji i da zato očekuje da će i ovog puta interesovanje biti veliko.

Ministar Mali je podsetio da će od 1. januara penzioneri imati još 12,9 procenata uvećanje penzija, što je sa prethodnim uvećanjem od devet procenata sa početka novembra, kumulativno povećanje od 20,1 odsto za 2023. godinu.

Mali je dodao da će od početka neredne godine biti uvećane plate u javnom sektoru za 12,5 odsto, kao i minimalna zarada za 14,3 procenta, što znači da će minimalac biti iznad 40.000 dinara i da će "pogurati" plate naviše.

"Sve to ne bi bilo moguće da se državnom kasom nije upravljalo domaćinski, pa sada ima novca za povećanje plata i pomoć građanima i privredi", kazao je on.

Podsetimo, Skupština Srbije usvojila je 10. novembra rebalans budžeta za tekuću godinu, a 17. novembra i Predlog zakona o budžetu za 2023. godinu.