Moguće poskupljenje zbog zabrane uvoza srpske robe

Prodavnica.jpg
Izvor: Kosovo Online

Nadležne vlasti na Kosovu obećale su da će pojačati napore u praćenju tržišta, kako bi se sprečilo eventualno povećanje cena, nakon odluke Vlade Kosova da zabrani ulazak srpske robe, prenosi Reporteri.

Iz Ministarstva za trgovinu, industriju i preduzeća ističu da će povećati broj inspekcija.

"Tržišna inspekcija će pratiti tržište i u slučaju da se utvrdi kršenje važećih zakonskih odredbi biće preduzete kaznene mere“, navodi se u saopštenju.

Prema Zakonu o zaštiti konkurencije, ukoliko se prilikom praćenja utvrde bilo kakve nepravilnosti, kazne se kreću od 1.000 do 4.000 evra.

Takođe, Uprava za zaštitu konkurencije Kosova navodi  da će se  „fokusirati na kontrolu cena osnovnih proizvoda – brašna, pšenice, ulja, šećera, mleka”.

Srbija je među zemljama sa najvećim prisustvom proizvoda, bilo prehrambenih ili drugih, na Kosovu.

Srbija za jedan dan na Kosovo izveze robu u vrednosti od milion evra.

Kosovo se suočava sa povećanjem cena proizvoda i usluga od kraja 2021. godine, uglavnom zbog poremećaja u snabdevanju izazvanih pandemijom koronavirusa, ali i zbog ruske invazije na Ukrajinu, koja je počela krajem februara 2022.

Prošlu godinu Kosovo je završilo sa prosečnom stopom inflacije od skoro 12 odsto.

Situacija se može promeniti na duži rok

Predsednik Privredne komore Kosova Ljuljzim Rafuna smatra da u kratkom roku preduzeća neće promeniti cene proizvoda.

„Ako su preduzeća prinuđena da sirovinu koju su kupili u regionu, u ovom slučaju u Srbiji, dovoze iz Kine ili neke daleke zemlje, to će poskupiti sirovinu i uticati na cene. Ne voljom ili željom naših proizvođača i uvoznika“, kaže Rafuna.

Sa Rafunom se slaže i Arben Teršnjaku, direktor kompanije „Ljiri” u Prizrenu, koja se bavi proizvodnjom raznih prehrambenih proizvoda.

„Cene proizvoda ne rastu samo jednim potezom. Fabrika "Ljiri" podiže cene samo u slučajevima kada postoji kretanje troškova. Nemamo sirovine koje dobijamo iz Srbije“, kaže on za RSE.

Uvoz iz Srbije tokom decembra 2022. godine

Kada je krajem 2018. godine Vlada Kosova uvela taksu, prvo 10 odsto, a zatim 100 odsto, na proizvode Srbije i Bosne i Hercegovine, postepeno se primećuje povećanje cena proizvoda na tržištu Kosova. .

Četiri meseca nakon uvođenja takse, koja je na snazi više od godinu dana, podaci Kosovske agencije za statistiku su pokazali da je stopa inflacije porasla – u martu 2019. iznosila je 3,3 odsto u odnosu na mart 2018. godine.