Murati: Građani Kosova navikli na krize što je u ovoj situaciji olakšavajuća okolnost

Hekuran Murati.jpg
Izvor: Reporteri

Ministar finansija Hekuran Murati saglasio se sa projekcijama Svetske banke u vezi ekonomskog rasta na Kosovu i istakao da su građani navikli da se suočavaju sa krizama. To je, ističe on olakšavajuća okolnost u nepovoljnoj ekonomskoj situaciji, prenosi Gazeta ekspres.

Murati je rekao da su prognoze Vlade Kosova za realni privredni rast od 5,7 odsto dok su prognoze međunarodnih organizacija uvek konzervativnije.

"Naše prognoze i projekcije koje imamo predviđaju realni privredni rast od 5,7 odsto. Mi smo od sredine godine kada smo radili reviziju budžeta govorili da povećanje dostiže dvocifrenu cifru i na kraju godine se tako ispostavilo. Normalno je da su modeli međunarodnih organizacija sve konzervativniji i uzimaju kako kažu opšte pokazatelje. Mi ovde inače znamo, pošto živimo ovde, koliko su građani otporni na krize, navikli smo na to više od drugih", rekao je Murati.

Kao rezultat rata u Ukrajini, međunarodne organizacije su prognozirale usporavanje privrednog rasta za većinu zemalja u svetu, uključujući i Kosovo. U poslednjem izveštaju Svetska banka predviđa da će ekonomski rast na Kosovu za ovu godinu biti samo 3,9 odsto.