Murati: U septembru 25.000 porodica dobilo udvostručenu socijalnu pomoć

Hekuran Murati
Izvor: Reporteri

Ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati saopštio je da je u septembru 25.000 porodica dobilo udvostručenu socijalnu pomoć, dodajući da preko 100.000 korisnika socijalne pomoći i preko 200.000 penzionera čeka ratifikaciju sporazuma koji je potpisan sa Svetskom bankom.

Murati je u objavi na Fejsbuku naveo da je potrebno izvršiti sveobuhvatnu i neophodnu reformu kako bi se donelo dugoročno rešenje za regulisanje socijalnog i penzionog sistema.

„Potrebno nam je odobrenje u Skupštini povodom sporazuma potpisanim sa Svetskom bankom, koji predviđa reformu socijalnih šema, kreira socijalni registar i integriše sisteme, čime se otvara put za reformu penzionog sistema", istakao je Murati.

On je dodao da oko 100.000 korisnika prima socijalnu pomoć, dok je na Kosovu 200.000 penzionera, koji čekaju da se ovaj sporazum usvoji.

„Zbog toga već treći put šaljemo ovaj sporazum Skupštini, računajući da ću ovoga puta naći potrebnu dvotrećinsku podršku za ratifikaciju“, poručio je Murati.

Opozicija, kao i mnogi ekonomski stručnjaci smatraju da jednokratna pomoć ne može pomoći građanima i da je ekonomska i energetska uticala na životni standard. Još jedan od razloga je neusvajanje Zakona o platama što je dovelo do štrajka Ujedinjenog sindikata obrazovanja.

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti kazao je da je Vlada Aljbina Kurtija blokirala kapitalne investicije na čitavom Kosovu čime je pokazala veliki neuspeh u radu, dok je predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj istakao da je Vlada Kosova neusvajanjem Zakona o platama i blokiranjem plata u javnom sektoru dodatno osiromašuje građane.