Oko 40.000 radnika očekuje 900 evra od Ministarstva finasija

Ministarstvo finansija
Izvor: Koha ditore

Oko 40.000 radnika koji su ostali bez posla tokom pandemije čeka 900 evra od Ministarstva finansija, a iako je usvojen Zakon o ekonomskom oporavku, ova sredstva još uvek nisu prebačena na račun tih radnika, piše Ljajmi.net.

Ministarstvo finansija kaže da vlada nije donela odluku kojom traži od njih da dodeli ta sredstva.

"Prošlo je mesec dana od usvajanja Zakona o ekonomskom oporavku. Odobrenjem ovog zakona otvoren je način za dodelu 300 evra za tri meseca za radnike u privatnom sektoru koji su ostali bez posla tokom perioda pandemije. Ali tako nešto se još nije dogodilo. Iako je za sprovođenje ove mere rečeno da je neophodno usvojiti Zakon o budžetu za 2021. godinu, Ministarstvo finansija kaže da ta sredstva nisu obuhvaćena ovim zakonom koji je izglasan 28. decembra", navodi se.

Zamenik ministra finansija Agim Krasnići rekao je da sredstva dodeljena za paket ekonomskog oporavka nisu obuhvaćena Zakonom o budžetu. Tako, prema njegovim rečima, ovaj zakon ne uključuje ni 2 miliona evra koji se, prema Paketu, predviđaju za radnike iz privatnog sektora koji su ostali nezaposleni tokom pandemije.

"U Zakonu o budžetu program oporavka ostao je onakav kakav ga je na početku poslala vlada. Tamo je dodata samo jedna pozicija, ona o vakcini od 40 miliona...Najavljeno je izdvajanje 300 evra za tri meseca za radnike u privatnom sektoru koji su ostali nezaposleni. Ova sredstva uopšte nisu obuhvaćena Zakonom o budžetu“, rekao je.

Prema Krasnićiju, dodeljivanje tih sredstava Ministarstvo finansija može izvršiti samo uz posebne vladine odluke.

"Dodela ovih sredstava može se izvršiti samo donošenjem nekih odluka Vlade, koliko će ići preduzećima, a koliko radnicima. Dakle, izjave da će biti izdvojeno 2 miliona evra za radnike koji su ostali bez posla nisu u okviru budžeta. Njihovo razdvajanje može se izvršiti samo posebnim odlukama“, rekao je on.

U međuvremenu, Jusuf Azemi, predsednik Sindikata radnika u javnom sektoru, rekao je da oko 40 hiljada radnika koji su ostali nezaposleni tokom pandemije čeka na ova sredstva.

"Korisnici sredstava 3 puta 300 evra, prema našoj statistici, može biti 35-40 hiljada radnika. Inače smo imali oko 100 hiljada radnika koji su bili u sistemu tokom ove godine i više od 60 hiljada radnika koji neće imati pravo na beneficije jer vlasnici preduzeća nisu uplatili doprinose i nemaju ugovore o radu. Oni gube ovo pravo“, najavio je Azemi.

U međuvremenu, Kujtim Gaši iz Demokratske partije Kosova, koji je bio inicijator ove mere, rekao je da je njena primena u rukama vlade.

"Sada je ovo odgovornost vlade, koja mora da primeni paket“, rekao je Gaši.

Ekspres je takođe poslao pitanja kabinetu premijera, ali na njih nije odgovoreno.