Privredna komora Kosova: Fokus vlade u 2024. sprečavanje odlaska mladih i promena fiskalne politike

Ljuljzim Rafuna
Izvor: Ekonomia Online

U 2024. godini fokus vlade bi trebalo da bude na sprečavanju odlaska radne snage jer će vizna liberalizacija imati uticaja u tom pravcu, smatraju predstavnici privrednih komora na Kosovu. Oni ističu da bi fiskalna politika, vladavina prava i reforme u obrazovanju trebalo da budu prioritet vlade 2024. godine, piše RTK.

Promena fiskalne politike, vladavina prava, reforme u obrazovanju i sprečavanje odlaska mladih iz zemlje trebalo bi da budu u fokusu vlade za 2024, rekao je za Radio Kosovo predsednik Privredne komore Kosova Ljuljzim Rafuna.

Dodao je da bi posle liberalizacije viza mogli ostati bez radne snage.

"Moramo hitno delovati u tom pravcu jer kasnimo. Sada dolazi liberalizacija viza i to je panika i trend da moramo preduzeti mere da stimulišemo mlade ljude da ostanu na Kosovu i pokažemo im da mogu da posluju i u našoj zemlji", naglasio je Rafuna.

Pored toga, zemlja bi se mogla suočiti sa povećanjem cene energenata, smatra Rafuna.

Navodi i neke druge izazove sa kojima bi mogli da se suoče u narednoj godini.

"Sada ulazimo u zimsku sezonu i ne zna se da li ćemo imati dovoljno struje, ako imamo, da li ćemo imati poskupljenje struje, jer se zna da poskupljenje energenata direktno utiče na povećanje cene potrošnje krajnjeg kupca. Drugi izazov je pronaći što veća tržišta, ne samo regionalna već i evropska, iz razloga što su preduzeća počela da proizvode veoma kvalitetne proizvode, konkurišući ne samo proizvodima na regionalnom već i evropskom tržištu. Izazov će biti i promena fiskalne politike kako bi se omogućilo preduzećima da proizvode što više, tu se moraju hitno preduzeti akcije u tom pravcu", precizirao je.

Čak i predsednik Američke privredne komore Kosova Arian Zeka smatra da će vizna liberalizacija uticati na odlazak radne snage.

"Šanse su da veliki deo može da iskoristi liberalizaciju viza za pronalaženje posla u zemljama EU. Neka od istraživanja koja su nedavno prezentovana o ovom pitanju to potvrđuju, međutim, ostaje da se vidi kako će se ponašati građani nakon 1. januara 2024. Dakle, veliki izazov će biti tržište rada i ljudski kapital u Srbiji. general", naglasio je Zeka.

On je rekao da postoji bojazan da će biti fiskalnih opterećenja. Prema njegovim rečima, to ne bi trebalo da se desi.

"Postoji stidljivost u vezi sa fiskalnim opterećenjima, bar je tako neformalno upozoreno. Stav Američke komore je da ne treba da dođe do povećanje poreskih stopa ili uvođenje novih poreskih stopa, odnosno ne treba uticati na sadašnji fiskalni sistem. Veća promocija potencijala zemlje, dalja reforma zakonodavstva i kontinuirano unapređenje investicione klime, pitanja su na koja Vlada treba da stavi u fokus", istakao je on.

U međuvremenu, ekonomski ekspert Haki Šatri smatra da će ključni problem za 2024. biti kako dalje sa blokiranim projektima. Prema njegovim rečima, izazov će biti siromaštvo i, kako kaže, zapošljavanje.