Rukići: Ove godine se očekuje pad prodaje nekretnina i teškoće u oblasti građevinarstva

Rukici
Izvor: Koha ditore

Teškoće i problemi koje je izazvala pandemija koronavirusa nije zaobišla ni sektor nekretnina na Kosovu, a postoji i strepnja da bi prodaja stanova i kuća mogla da dovede do zatvaranja mnogih biznisa i radnih mesta, prenosi Koha.

Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići ističe da na smanjenje prodaje nekretnina može da utiče ograničenje sredstava koja će pristizati iz dijaspore.

Rukići ističe da se očekuje da će ovaj pad predstavljati ozbiljan udarac na ekonomiju Kosova dodajući da će na pad prodaje uticati i to što se ove godine ne očekuje kupovina stanova i prostora od strane lokalnih preduzeća, kao ni domaćih potrošača.

„U statistici stranih investicija uvek vidimo da Švajcarska, Nemačka, zemlje u kojima imamo dijasporu, dominiraju tim investicijama u nekretnine. Ovo je prvi problem, a drugi problem je što će i domaći potrošači nerado ulagati u usluge ili dobra. U ovom slučaju, kupovina novog stana, kuće ili novog prostora za širenje nisu prioritet, posebno ne za ovo leto", kaže Rukići za Kosova Pres.

On je rekao da rešenja za izbegavanje značajne stagnacije u ovom sektoru potrebno naći kroz bankarski sistem, ali i stimulisati građane i preduzeća da zadrže ove investicije.

Rukići podseća da će zbog problema u oblasti građevinarsta i nekretnina biti pogođeni i drugi sektori koji su sa njima povezani.

Prema prvim procenama Svetske banke očekuje se da će Kosovo imati ekonomski pad od minus 4,5 procenata, prema prognozi koju je dala Svetska banka, dok je mišljenje ekonomista da će šteta u ekonomskom smislu, izazvana koronavirusom, premašiti pola milijarde evra.