Rukići: Potreban paket stimulativnih mera za kosovsku ekonomiju

Berat Rukići
Izvor: lajmi.net

Privremeno zatvaranje pojedinih firmi zbog pandemije koronavirusa iako je neophodno može imati posledice po ekonomiju Kosova i to najpre u sektoru proizvodnje, transporta, turizma, usluga, hotelijerstva, prenosi Koha.

Predsednik privredne komore Kosova Berat Rukići smatra da je potrebno obezbediti paket stimulativnih mera za preduzeća koja se nalaze u problemu u novonastalim okolnostima.

On smatra da će posledice po privredu zavisiti od trajanja situacije izazvane pandemojom koronavirusa.

„Predložili smo paket stimulativnih mera. Isistiraćemo na pojedinim olakšicama kao što je plaćanje stanarine, nedostatak prometa ali i radnika. Potebna je finansijska podrška preduzećima“, rekao je Rukići.

Prema njegovim rečima preduzeća će imati problema da pokriju troškove pa bi posledice mogle dovesti i do otpuštanja.

„Vlada bi trebalo da kreira paket poslovnih mera ukoliko želi da zaštiti preduzeća, jer državni prihodi zavise od poslovanja. Ako preduzeća imaju problema, biće problema i u državi. Zato bi trebalo izdvojiti budžet podrške jer je u pitanju nacionalna sigurnost“, naveo je on.

Vlada Kosova 13. marta donela je odluku o zatvaranju svih kafića, tržnih centara, a izuzete su apoteke i proizvodna i uslužna preduzeća.