Rukići: Sektor ugostiteljstva treba finansijski podržati nakon novih mera

Berat Rukići
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići poručio je danas da bi vlada trebalo finansijski da podrži ugostiteljski sektor nakon novih mera ograničenja u borbi protiv koronavirusa.

Rukići je u objavi na Fejsbuk nalogu istakao da će ograničenje radnog vremena rezultirati smanjenjem prometa, dok će ugostiteljski troškovi ostati fiksni, poput plata i kirija.

Prema njegovim rečima, za nove mere preduzeća, koja su ograničena, moraju biti finansijski podržana.

"U većini preduzeća koja će raditi sa skraćenim radnim vremenom, važan deo prometa stvara se u periodu kada moraju biti zatvorena zbog novih mera za sprečavanje širenja pandemije", ocenio je Rukići.

Predsednik Privredne komore Kosova je takođe naveo da će vladi predložiti finansijsku meru za podršku ovim preduzećima.

"Akciju novih restriktivnih mera bi trebalo da prati finansijska mera za podršku ovim preduzećima, najmanje 30-40 odsto ukupnih plata i kirija. Predložićemo vladi da se to uradi, da ova preduzeća opstanu. U suprotnom bi trebalo da smanje fiksne troškove, što znači otpuštanje radnika ili čak njihovo potpuno zatvaranje", poručio je Rukići.

Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj saopštio je danas nakon sastanka Odbora za prevenciju pandemije nove mere preduzete za zaštitu od koronavirusa.

Zemaj je na konferenciji za medije istakao da će tržni centri biti zatvoreni od 21 do 5 časova, kao da će i ugostiteljski objekti biti zatvoreni u tom periodu, osim usluge dostave.