Šta dolazak DFC znači za srpsku privredu

đurđević nenad pks
Izvor: RTS/Printscreen

Savetnik za međunarodne odnose predsednika Privredne komore Srbije Nenad Đurđević za RTS je rekao da će se delegacija DFC videti i sa srpskim kompanijama, potencijalnim partnerima, kao i sa američkim firmama koje u Srbiji već posluju.

Kako je napomenuo, DFC je značajna i velika institucija, koja u Srbiju dolazi dve nedelje nakon potpisivanja sporazuma u Vašingtonu.

"Vidim dodatni tračak optimizma da će da se ubrzaju projekti koji nisu započeli ili koji su započeli a idu sporo. Puno infrastrukturnih projekata su u fazi projekta i nisu počeli sa realizacijom, uključujući auto-put Niš-Priština", napominje savetnik za međunarodne odnose predsednika PKS.

Privredna komora Srbije je, kaže, pre svega želela da sugeriše da se iz DFC vide sa što više kompanija koje sutra mogu biti njihovi partneri.

Reč je, pre svega, o firmama iz oblasti energike, odlaganja opasnog otpada.

Prema rečima Đurđevića, delegacija DFC želi da se vidi i sa američkim kompanijama koje posluju ovde, popt  komapanije “NCR”.

"Njihovo prisustvo daje poruku američkim fondovima i fondacijama da Srbija i region jesu na mapi američkog interesa, i političkog i ekonomskog. Njihova kancelarija ovde će biti za ceo zapadni Balkan", napomenuo je Đurđević.

Jedna od tema biće i razmatranje projekata koji mogu da povezuju kosovske i naše privrednike.

Ističe da je dobro i što će DFC uskoro imati garantnu šemu za podršku malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

"Ta sredstva mogu dati podsticaj i to je pozitivna stvar. Ovo bih gledao kao jednu perspektivu i za šest meseci ćemo moći da vidimo šta će od projekata biti realizovano", napominje Đurđević.