U Uroševcu zaplenjeno 700 kilograma neispravnih mesnih proizvoda

kobasice
Izvor: Koha ditore

Agencija za hranu i veterinu, zajedno sa opštinskim inspektorima u Uroševcu, tokom dana pokrenula je akciju inspekcije svih mesara u toj opštini i zaplenila oko 700 kilograma pokvarenog mesa, koje nije ispunjavalo propisane uslove, prenosi Koha.

Portparol Agencije Ljamir Tači rekao je da su inspektori zaplenili sveže meso, mleveno meso, kobasice, hrenovke i suvo meso.

"Cela količina je povučena iz prodaje, blokirana je po nalogu inspektora. Celokupna količina zabranjenog mesa biće uništena u prisustvu nadležnih inspektora. Većina mesara imala je dobre higijenske uslove", rekao je Tači.

Prema njegovim rečima, Agencija preko veterinarske inspekcije preduzima akcije širom Kosova, da ukloni sa tržišta sve prehrambene proizvode životinjskog porekla, koji ne ispunjavaju zakonske kriterijume za bezbednost hrane.

"Svi koji trguju mesnim proizvodima moraju da budu registrovani u Agenciji. Klanice i prerađivači mesa moraju da imaju dozvolu za odgovarajuću delatnost. Prostor mora da ispunjava tehničke i sanitarno-higijenske uslove koji garantuju sigurnost u proizvodnji, preradi ili prometu proizvoda. U svim karikama prehrambenog lanca moraju biti ispunjeni uslovi da proizvod bude siguran i kvalitetan", rekao je Tači.