Usluge banaka na Kosovu među najskupljim u regionu

Centralna banka Kosova
Izvor: Klan Kosova

Komercijalne banke na Kosovu neprestano podižu cene bankarskih usluga pa su one postale među njaskupljim u regionu, prenosi Koha.

U jedanaest banaka koje posluju na Kosovu troškovi zajmova iznose oko 7 odsto, za održavanje bankovnih računa mesečno treba izdvojiti 1,5 do 5 evra, a podaci pokazuju da banke ostvare godišnju dobit od oko 80 miliona evra.

Stručnjaci za finansijska pitanja procenjuju da Centralna banka Kosova, koja ima ulogu regulatora, ne bi trebalo da dozvoli nepotrebno povećanje cena administrativnih usluga banaka. Sa druge strane, Centralna banka i bankarsko udruženje kažu da banke mogu da određuju ​​cene na osnovu utvrđenih procedura.

Finansijski stručnjak Kuštrim Ajvazi kaže da banke na Kosovu imaju visoke cene i kamatne stope, prenosi Kosovo pres.

"Ako uporedimo bankarsku industriju u celini, možemo reći da moraju postojati mnogo profitabilnije stope. Kosovo je skuplje od zemalja u regionu", kaže Ajvazi.

Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići naglasio je da je Centralna baka Kosova kao regulator odgovorna za visoke cene bankarskih usluga.

"Uloga regulatora i vlade je da izbegnu nepotrebna administrativna opterećenja vezana za bankovne kartice, održavanje, izdavanje posebnih ponuda i troškove transakcija ", rekao je Rukići.

Portparol Centralne banke Kosova Kuštrim Ahmeti kaže da Centralna banka razvija relevantne propise u ovoj oblasti i navodi da usluge digitalnog bankarstva mogu povećati troškove usluga.

U Kosovskom udruženju banaka kažu da u vezi sa ovim pitanjem sve banke na Kosovu objavljuju svoje cenovnike na svojim komunikacionim kanalima, kako je predviđeno propisima .