Za ekonomski oporavak, stručnjaci zahtevaju da se izradi treći paket

evri
Izvor: Večernje novosti

Nakon stupanja na snagu Zakona o ekonomskom oporavku, ekonomisti i opozicija traže od vlade da izda treći paket za ekonomski oporavak koji je sveobuhvatniji za građane i preduzeća, piše RTK.

S obzirom na kašnjenja u odobravanju plana ekonomskog oporavka, najveća opoziciona stranka Pokret Samoopredeljenje tvrdi da vlada nema volju i sposobnost da izda novi paket za podršku građanima i preduzećima tokom pandemije.

Iako je premijer Avdulah Hoti upozorio da je za 2021. vlada predvidela novi paket u iznosu od 182 miliona evra, predsednik Odbora za budžet i finansije Hekuran Murati kaže da izvršna vlast nema plan i strategiju za zdravlje i plan za spas ekonomije kao rezultat pandemije kovid-19.

„Vlada nije u stanju da smisli pakete za pomoć ekonomiji i odvojena je od stvarnosti, jer vidimo da su čak i odluke o zatvaranju, odluke o merama ad hok. Ne postoji planiranje, nema strategije, a svaku zdravstvenu odluku treba da prati ekonomski plan“, rekao je.

Poslanik DPK, Kujtim Gaši, kaže da je Kosovo već trebalo da ima treći ili četvrti paket za oporavak, jer kako je rekao, to imaju i zemlje u regionu.

Gaši naglašava da je ovim nemarom, koji je pokazala vlada nanela izuzetno veliku štetu Kosovu i njenoj ekonomiji.

Dodaje da DPK neće podržati odobravanje budžeta, jer prema ovoj stranci nije predviđena podrška za upravljanje pandemijom i ekonomiju u celini.

„Kosovo je već trebalo da ima treći ili četvrti paket za oporavak, jer su to imale i zemlje regiona. U prvoj analizi, nacrt zakona ne daje tačne pokazatelje kako će se upravljati pandemijom i kako će se pomoći privredi. Bićemo protiv, jer ne možemo biti deo improvizacija koje je napravila Hotijeva vlada“, kaže Gaši.

Bivši predsednik Privredne komore Kosova, Safet Grdžaliu, tvrdi da bi vlada trebalo da ima novi pristup za podršku privredi i privatnom sektoru.

„Potreban nam je novi pristup, novi rejting koji će podržati ekonomiju i privatni sektor. Iz tog razloga, vreme je za izradu novog (paketa), koji je konkretniji, sveobuhvatniji, korisniji za sve, a ne samo u interesu političkih partija “, potvrđuje Grdžaljiu.

Premijer Avdulah Hoti pre nekoliko dana najavio je novi paket za ekonomski oporavak za 2021. godinu u iznosu od 182 miliona evra, kao i spisak reformi za novi fiskalni paket, koji bi trebalo da budu finalizovani početkom godine.

Hoti: Sledeće godine predviđamo fond za oporavak vredan 182 miliona

„Obavezani smo da obezbedimo fond za ekonomski oporavak sledeće godine, u iznosu od 182 miliona, ali koji će se uvećavati, verujem da ćemo ga tokom dva čitanja u Skupštini povećavati , a takođe razgovaramo sa donatorima, našim razvojnim partnerima da okupimo sva sredstva u svrhu ekonomskog oporavka. Ceo naš fokus tokom ovog perioda bio je da pomognemo porodicama i pomognemo preduzećima da na neki način ostanu na tržištu“, rekao je on.

Zamenik ministra finansija Agim Krasnići kaže za KosovaPres, da ovo ministarstvo nije predvidelo treći paket za oporavak, osim paketa za ekonomski oporavak sa dodatnim sredstvima za zdravstvo.

„To je deo paketa ekonomskog oporavka. Nismo delili prvi, drugi i treći paket. To je paket za ekonomski oporavak, a u okviru ovog paketa bio je i taj hitni paket. Deo hitnog paketa počeo je da se primenjuje ove godine, jedna petina biće primenjena sledeće godine, dodajući svaki put potrebu da neka dodatna sredstva ostanu za zdravstvo“, naglašava Krasnići.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Nagip Skenderi kaže da je potreban treći paket koji treba da sadrži podsticaje za podršku privatnom sektoru koji doprinose ekonomskom i socijalnom razvoju.

Zatražio je od vlade i relevantnih institucija da ne dozvole zloupotrebe od strane potencijalnih korisnika ekonomskog plana.

„Treći paket treba da sadrži podsticaje ili podršku za privatni sektor koji je pandemija najviše pogodila. Institucije takođe treba da budu na oprezu kako bi korisnici zaista bili ti koji to zaslužuju i svojim ekonomskim doprinosom održali ekonomski i socijalni standard Kosova u celini", rekao je on.