Zeka: Poguban uticaj izbora na ekonomski rast i privlačenje stranih investicija

arian zeka
Izvor: Ekonomia Online

Direktor Američke privredne komore Arian Zeka smatra da bi održavanje novih izbora imalo negativan uticaj na ekonomski rast, privlačenje stranih investicija i budžetske prihode, prenosi Reporteri.

Zeka ističe posebno negativan uticaj održavanja novih vanrednih parlamentarnih izbora za vreme pandemije, koja već duži period pogubno utiče na ekonomiju Kosova.

"Dosadašnje iskustvo pokazuje izuzetno negativan uticaj čestih izbora na ukupnu stopu ekonomskog rasta, privlačenje stranih direktnih investicija, ali i na budžetske prihode. Ukoliko nam predstoji često održavanje izbora verujem da bi uticaj na ekonomiju bio poražavajući, posebno u kombinaciji sa negativnim uticajem pandemije koronavirusa na ekonomiju", navodi Zeka.

Direktor Američke privredne komore ističe da je politička stabilnost važan faktor u donošenju poslovnih odluka.

"Nesigurnost, nedostatak političke stabilnosti i često održavanje izbora dovodi do izbegavanja poslovnih odluka. Domaći i strani investitori čekaju povoljan trenutak za sprovođenje planova, investicija ili za nova ulaganja“, smatra Zeka.

Ekonomski stručnjak Leke Musa navodi da promena vlada negativno utiče na privlačenje stranih investitora kao i na realizaciju strateških investicija.

"Zbog stalne političke nestabilnosti i čestih promena vlada, nijedna od njih nije uspela da sprovede bilo koji veći strateški projekat. Strani investitori pre svega vide vrlo nestabilnu zemlju u pogledu politike. Česte promene vlada pokazuju da zemlja nije ozbiljna i da ne može imati doslednost u primeni i realizaciji različitih ekonomskih ideja. Zato ne možemo biti optimisti. Ipak šansa za kosovsku ekonomiju su mala i srednja preduzeća koja svoje poslovanje u značajnoj meri ne zasnivaju na političkoj i ekonomskoj stabilnosti“, naglašava Musa.