Zeka: Sa ovakvom ekonomiskim učinkom, Kosovo ni za 30 godina neće stići najslabije države EU

Arian Zeka
Izvor: Zeri

Izvršni direktor Američke privredne komore na Kosovu Arian Zeka ocenio je da Kosovo mora učiniti mnogo da uhvati korak sa trendovima ekonomskog razvoja i da će mu trebati najmanje 30 godina da dostigne državu sa najslabijim ekonomskim učinkom EU, prenosi Gazeta ekspres.

On je kazao da je pogrešno tvrditi da Kosovo već ekonomski napreduje zato što prognoze govore drugačije.

"U izveštajima najkredibilnijih ekonomskih institucija sveta rečeno je da je Kosovu sa sadašnjim ekonomskim rastom potrebno skoro tri decenije da zauzme mesto država sa najslabijim ekonomskim učinkom u EU i to pod uslovom da ta država održi sadašnji normalan privredni rast. Daleko smo od toga da sustignemo prosečni privredni rast. Ovde je potrebna velika intervencija i u pogledu fiskalnih politika i u ambijentu poslovanja. Američka privredna komora je zatražila od institucija da ne utiču na aktuelnu fiskalnu politiku", rekao je Zeka.

On je objasnio da ukoliko bi se to promenilo odmah bi se odrazilo i na ekonomski razvoj.

"Kosovo je u poslednjih 10 godina imalo najveći ekonomski rast na Zapadnom Balkanu, dok u poslednje dve godine stagniramo jer su nas ekonomskim rastom pretekle Albanija i Crna Gora. Predviđanja svih kredibilnih institucija su da će Kosovo u narednim godinama imati najveći ekonomski rast na Balkanu. Kao država moramo da se prilagodimo tržišnoj ekonomiji, moramo da napravimo odgovarajuće ekonomske reformske pokrete", rekao je Zeka.

Prema njegovim rečima i dalje je veoma visoka stopa "rada na crno" i utaje poreza što ostaje veliki izazov.