Apelacioni sud vratio predmet protiv ministarke Hadžiu na ponovno suđenje

sudnica - slučaj suzavac
Izvor: Koha ditore

Apelacioni sud je odlučio da predmet protiv ministarke pravde Aljbuljene Hadžiu, poslanika Palja Ljekaja i bivših poslanika Donike Kadaj-Bujupi i Bese Baftiua, u vezi sa optužbom za bacanje suzavca u Skupštini Kosova 2016. godine, vrati na ponovno suđenje, prenosi Koha. 

U odluci se navodi da je usvojena žalba Osnovnog tužilaštva i ukinuta presudu Osnovnog suda u Prištini, a da se predmet vraća na ponovno suđenje, prenela je "Zakletva pravde".

Osnovni sud u Prištini je 18. maja 2021. godine, u nedostatku dokaza, oslobodio ministarku pravde Aljbuljenu Hadžiu optužbi za nošenje oružja bez dozvole. 

Međutim, na to rešenje žalbu je podnelo Osnovno tužilaštvo u Prištini, gde je na sednici održanoj 6. oktobra 2022. godine zatraženo vraćanje predmeta na ponovno suđenje.

Prema optužnici podignutoj 8. aprila 2016. godine, Palj Ljekaj, Besa Baftiu, Donika Kadaj-Bujupi i Aljbuljena Hadžiu optuženi su da su neovlašćeno posedovali suzavac.

U optužnici se navodi da je 19. februara 2016. godine u holu Skupštine Kosova, nakon pauze u radu parlamenta dok su se optuženi vraćali u salu, prilikom provere radnika obezbeđenja Skupštine kod optuženih pronađen i oduzet suzavac koji su neovlašćeno nosili.

Optuženi su da su počinili krivično delo "neovlašćeno posedovanje ili držanje oružja".