Godinu dana od zločina u Glođanu, optužnice još uvek nema

Autobus Glođani
Izvor: Reporteri

Ni godinu dana od tragedije u Glođanu u kojoj je ubijeno troje ljudi, optužnica za taj zločin nije podignuta optužnica, prenosi Gazeta ekspres.

Kako navodi taj medij, ni posle godinu dana ne zna se tačno ko je ispalio metke iz kalašnjikova prema vozaču autobusa i dvojici studenata, niti koji su bili motivi. Barem javno, takve informacije nikada nisu date.

U Osnovnom tužilaštvu u Peći pre nekoliko dana potrdili su za Gazetu ekspres da je proces u intenzivnoj fazi istražnih radnji, ali da ne mogu da daju više informacija, kako ne bi ugrozili istragu.

"Po okončanju istraga upoznaćemo javno mnjenje sa postignutim rezultatima u ovom krivičnom procesu“, dodaje se u saopštenju tog tužilaštva.

Za ovaj zločin osumnjiče su četiri osobe, članovi iste porodice. Jednom od njih mera pritvora je zamenjena kućnim pritvorom, koji je na predlog tužioca ukinut i zamenjen zamenila merom zabrane približavanja mestu zločina.

Trostruko ubistvo izvršeno je 26. novembra prošle godine nešto pre 19 časova. Te noći, na autobus koji je prevozio studente iz Đakovice u Dečane pucano je iz kalašnjikova. Poginuli su vozač autobusa i dvoje učenika.

Prvobitno se u medijima nagađalo o terorističkom napadu, ali je policija saopštila da nema razloga da se veruje da bi napad mogao da ima te motive.

Dva dana nakon tragičnog slučaja, Vlada Kosova, zajedno sa policijom, saopštila je da nudi nagradu od 20.000 evra svakome ko pruži informaciju koja omogući hapšenje počinioca ili izvršilaca ubistava.

Sledećeg dana, Odeljenje za teška krivična dela Osnovnog tužilaštva u Peći saopštilo je da je došlo do informacija koje bi mogle da dovedu do rasvetljavanja slučaja.

"Imamo neke indicije koje pratimo. Neke okolnosti nam govore da neće biti lako, ali ja sam optimista da ćemo to uraditi", rekla je tafa za RSE tužiteljka koja je bila zadužena za slučaj Sahide Gaši.

Dana 11. decembra 2021. godine glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Peći Agim Kurmehaj saopštio je na konferenciji za novinare da su trojica osumnjičenih uhapšena u ovom slučaju.

Još jedan osumnjičeni uhapšen je u februaru ove godine, a prema pisanju medija, on je u srodstvu sa tri osobe koje su ranije uhapšene.