Dvojica optuženih za ubistvo u Južnoj Mitrovici osuđeni na po 12 godina zatvora

Zatvor
Izvor: Reporteri

Osnovni sud u Južnoj Mitrovici osudio je Muhameda Hasanija i Gramosa Redžu, koji su tokom pljačke 2021. godine ubili vlasnika lokala, na 27 godina zatvora i novčanu kaznu od 1.300 evra, prenosi Reporteri.

Muhamed Hasani i Gramos Redža optuženi su da su 28. decembra 2021. godine, nakon planiranja pljačke na pijaci "Selaci“ u Južnoj Mitrovici, ušli na pijacu maskirani i nakon otpora vlasnika lokala Hasani je pucao iz pištolja i ubio ga.

Žrtva A.M. je umrla od posledica prostrelnih rana.

Isti se terete i da su izvršili razbojništvo u apoteci "Meg farm" u Mitrovici iz čije su kase oteli 130 evra i otišli ​​u nepoznatom pravcu.

Hasanija Tužilaštvo tereti za krivično delo "neovlašćeno posedovanje, kontrola ili držanje oružja".

Prema presudi optuženom Muhamedu Hasaniju za krivično delo iz prve tačke optužnice, sud je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 12 godina i 6 meseci i novčanu kaznu od 400 eura.

Za krivično delo iz tačke druge odredbe optužnice, sud ga je osudio na kaznu zatvora u trajanju od tri godine i novčanu kaznu u iznosu od 300 evra.

U međuvremenu, za krivično delo iz tačke treće odredbe optužnice, sud je prvooptuženom izrekao kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Sud je optuženog Muhameda Hasanija osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina i novčanu kaznu u iznosu od 700 evra, u koju je uračunato vreme boravka u pritvoru od 28. decembra 2021. do 6. juna 2022. godine.

Dalje, drugooptuženom Gramosu Redži, zbog krivičnog dela iz prve tačke optužnice, sud je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 10 godina i novčanu kaznu u iznosu od 300 evra.

Za krivično delo iz tačke druge odredbe optužnice, sud je optuženog Redžu osudio na kaznu zatvora u trajanju od 3 godine i novčanu kaznu u iznosu od 300 evra.

Sud je optuženog Gramosa Redže osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina i novčanu kaznu od 600 evra, u koju je uračunato i vreme pritvora od 28. decembra 2021. do 6. juna 2022. godine.

Na prvom ročištu održanom 3. juna 2022. godine, optuženi Muhamed Hasani i Gramos Redža izjasnili su se krivim za krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Branioci optuženih predložili su sudu da odobri priznanje krivice od strane njihovih klijenata.

Advokati su predložili sudu da se u slučaju određivanja vrste i visine kazne uzmu u obzir olakšavajuće okolnosti, kao što su priznavanje krivice njihovih branjenika od početka postupka i saradnja.

Sudija u predmetu Radoslav Marković odobrio je izjašnjavanje o krivici dvojice optuženih nakon što je ocenio da su se optuženi Muhamed Hasani i Gramos Redža dobrovoljno izjasnili krivima.

Prema presudi, ukoliko okrivljeni ne plate novčanu kaznu u navedenom roku od 15 dana od pravnosnažnosti ove presude, novčana kazna će se zameniti kaznom zatvora, na način da se 20 evra računa kao jedan dan zatvora.