Počelo suđenje Ljuštakuu i ostalima osumnjičenim za zastrašivanje svedoka i druga krivična dela

Sami-Ljuštaku
Izvor: Ekonomia Online

Bivšem gradonačelniku Srbice Samiju Ljuštakuu, kao i još šestorici osumnjičenih za kriminal, zastrašivanje svedoka, ometanje svedočenja i službenog postupka, kao i zastrašivanje tokom krivičnog postupka juče je počelo suđenje, nakon prethodna dva otkazivanja, prenosi Reporteri.

Pored Ljuštakua, suđenje je počelo i Šeremetu Jašariju, Rustemu Rukoliju, Redžepu Džoti, Skenderu Tahiriju, Fatmiru Mjakuu i Bajramu Dibraniju.

Inače, optuženi Ljuštaku i svi ostali prisustvovali su ročištu zajedno sa svojim braniocima.

Za optužene Rustema Rukolija, Fatmira Mjakua, Redžepa Džotu, Skendera Tahirija, Šeremeta Jašarija i Bajrama Dibranija postupak je razdvojen za tačke 16, 17. i 18. optužnice koje se odnose na ometanje svedoka.

Za ovaj deo, pored šestorice optuženih, biće suđeno i Ljuštakuu kome će se suditi i za drugi deo optužnice koji se odnosi na bekstvo iz Kliničko-uneverzitetskog centra Kosova.

Osnovni sud u Prištini je 5. aprila 2018. godine odbio zahteve odbrane za odbacivanje optužnice i pobijanje dokaza, sa obrazloženjem da je dokazano da nema zastarelosti krivičnog dela.

U međuvremenu, Apelacioni sud je u julu 2018. godine odbacio kao neosnovane žalbe odbrane na odbacivanje optužnice i protivljenje dokazima i ostavio na snazi presudu Osnovnog suda u Prištni.

Tužilac Euleksa Romelu Matues podigao je 17. novembra 2016. godine optužnicu protiv Samija Ljuštaka i drugih, tereteći ih za više krivičnih dela u vezi sa bekstvom Ljuštaka i drugih iz Kliničkog centra u Prištini, koji su kao optuženi u u slučaju "Drenička grupa" pre toga tamo bili smešteni zbog zdravstvenih problema.