Rumunske vlasti bez odgovora o ubistvu Baljaja i Dželjadinija

Rumunija MSP
Izvor: Koha ditore

Ministarstvo pravde Kosova je putem dva pisma, upućenih prošle i ove godine, zatražilo od rumunskih vlasti informacije o istrazi u vezi sa ubistvom Mona Baljaja i Arbena Dželjadinija, a odgovor ni na jedno nije dobijen, rečeno je iz Ministarstva za Kohu.

Rumunski policajci su u okviru Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) 10. februara, 2007. godine bili na zadatku na protestu protiv Ahtisarijevog plana i dijaloga sa Srbijom u organizaciji Pokreta Samoopredeljenje, a kako se ocenjuje, slučaj ubistva Baljaja i Dželjadinija je talac nedostatka saradnje kosovskih i rumunskih vlasti.

Februara prošle godine, ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu obratila se pismom rumunskom Ministarstvu pravde, tražeći informacije o istražnim postupcima protiv rumunskih policajaca koji su počinili ubistvo.

„Odlukom od 05.02.2009. godine, u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Kosova, Okružni sud u Prištini odobrio je zahtev rumunskog Ministarstva pravde za slanje potrebnog materijala i dokaza za krivično gonjenje osumnjičenih policajaca pred Kancelarijom Istraga Visokog suda pravde u Rumuniji. Zbog toga, s obzirom na gore navedeno, molimo vas da nas obavestite o razvoju gore pomenutih postupaka i da li su takvi postupci okončani konačnom odlukom“, navodi se u pismu Ministarstva pravde.

Hadžiju je slično pismo rumunskim vlastima poslala u maju ove godine, ali nije dobila odgovor ni na jedano dopis.

Iz Ministarstva pravde navode da nemaju saznanja o postupku koji su vodili rumunski pravosudni organi u vezi sa ovim slučajem, niti da li je ovaj postupak završen pravosnažnom odlukom.

„Budući da nismo dobili nikakav odgovor, početkom maja 2021. godine ministar se obratio još jednim pismom rumunskom Ministarstvu pravde, ali do danas nemamo odgovor. Dakle, Ministarstvo pravde nema informacije o stadijumu krivičnog postupka za ovaj slučaj “, navedeno je iz Ministarstva pravde za Kohu.

Ehat Miftaraj iz kosovskog Instituta za pravdu naglašava da je jedan od razloga zašto to pitanje nije rešeno povezano sa imunitetom policajaca.

Naglašava da to nisu jedina pisma koja su poslata Rumuniji za ovaj slučaj i da ni na njih nije odgovoreno.

Iako su pisma ministrke Hadžiju bila uglavnom u informativne svrhe, Miftaraj kaže da je Ministarstvo pravde, pre i posle nezavisnosti, slalo pisma Rumuniji putem kojih je tražilo saslušanje osumnjičenih.

Naglašava da je rukovođenje ovim slučajem od strane pravosuđa na Kosovu bilo nemoguće, jer su u to vreme isključivu nadležnost za istragu, gonjenje i suđenje imale vlasti UNMIK-a.

„Gotovo svaki zahtev upućen rumunskim vlastima neće imati nikakvog uticaja na krivični postupak, jer rumunski policajci koji su umešani, prvo, imaju imunitet od krivičnog gonjenja i suđenja, a takođe bi bila besmislica da ih Rumunija preda Kosovu radi suđenja“, rekao je Miftaraj.

Da bi ovo pitanje rešilo pravosuđe na Kosovu, Miftaraj kaže da treba da postoji komunikacija sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija u Njujorku radi ukidanja imuniteta policajcima.

„Ako bismo imali saglasnost ili imunitet iz njujorške kancelarije, onda nam je za svedočenje potrebna saglasnost ili volja rumunskih vlasti, u ovom slučaju rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo pravde, oni treba na neki način da daju zeleno svetlo tim ljudima, bilo da budu svedoci ili da dođu na Kosovo da daju bilo kakve dokaze“, rekao je Miftaraj.

Koha je tražila odgovor od Ministarstva pravde u Rumuniji po ovom pitanju, ali oni nisu odgovorili.