Sprečeno krijumčarenje robe vredne više od 100.000 evra na Merdaru i Rudnici

Kamioni na prelazu
Izvor: Večernje novosti

Carinici su tokom protekle nedelje na kontrolnim punktovima Merdare i Rudnica u dva navrata sprečili krijumčarenje robe čija je ukupna vrednost veća od 100.000 evra.

Pre nekoliko dana u kamionu na punktu Merdare otkriveno je mnogo neprijavljene robe i trebalo je dosta vremena za postupak sravnjivanja stanja, navodi u saopštenju Uprava carina.

Kada je sa kamiona čačanskih registarskih oznaka koji je iz Nemačke išao na Kosovo, a prevozio je polovno kombi vozilo, skinuta carinska plomba radi detaljnog pregleda tovarnog dela, vozač je pokazao i fakture koje nisu bile evidentirane u tranzitnom dokumentu.

Vozilo je zatim detaljno pregledano i u njemu je pored prijavljenog kombija pronađena neprijavljena roba vredna više od 46.000 evra.

Kombi je bio pun polovnih delova za automobile, skutera, bicikala, elektro-uređaja i aparata.

Kako krijumčarena roba prelazi trećinu vrednosti vozilo i kamion su zadržani do okončanja prekršajnog postupka pred nadležnim sudom, čime je vrednost ovog prekršaja uvećana na oko 108.000 evra.

Na kontrolnom punktu Rudnica carinici su 15. maja kontrolom autobusa koji je saobraćao na relaciji Priština-Novi Pazar, u specijalno pregrađenim fabričkim šupljinama, pronašli sakrivenu tehničku robu vrednu oko 3.000 evra, navedeno je u saopstenju.

U prostoru za prtljag, koji je bio pregrađen šperpločama, pronađene su nove potapajuće pumpe za vodu, aparati za zavarivanje, trimeri za travu i šišanje životinja, prskalice za zaprašivanje u poljoprivredi, sredstva za podmazivanje u auto industriji i razna druga roba.