Jeremić: Srbi su uvek davali tačan odgovor na ultimatume – ne

Vuk Jeremić
Izvor: VOA

Nosilac liste „Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi“ Vuk Jeremić izjavio je danas da je istorija Srbije istorija ultimatuma, i da su Srbi uvek davali isti i tačan odgovor – ne, prenosi Danas.

Jeremić je na predizbornoj konvenciji te stranke u Nišu ocenio da sada prvi put u istoriji preti opasnost da odgovor bude „da“, uz, kako je naveo, katastrofalnu posledicu da Srbija ostane bez Kosova, prenela je Narodna stranka u saopštenju.

„Primena ‘francusko-nemačkog’ ultimatuma za nezavisnost Kosova i Metohije odložena je za posle izbora 17. decembra. Zapravo, prevremeni izbori su i raspisani da bi se posle njih u Srbiji uspostavila vlada koja je spremna da ga primeni – ako je neophodno i da neka stranka opozicije pretrči u vlast da bi joj se u tome pomoglo“, rekao je Jeremić.

Naglasio je da su Srbi kroz istoriju odbijali ultimatume, od kosovskog ultimatuma koji je dobio car Lazar, preko germanskih, sovjetskih i američkih ultimatuma, i da gotovo „nema ozbiljne sile u istoriji koja nije postavila ultimatum Srbima i Srbiji“.

„Ovaj poslednji, ‘francusko-nemački’ ultimatum, nije ništa manje istorijski od onih koji su obeležili našu prošlost. Ne smemo dopustiti da nas zbuni dimna zavesa prostakluka, svađa, rijalitija, snimaka ispod svakog dostojanstva“, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, to je „dimna zavesa iza koje stoji ozbiljan istorijski ultimatum“.

„Ako bismo prvi put u našoj istoriji na ultimatum odgovorili pogrešno i rekli ‘da’, to bi značilo trajni gubitak ne samo Kosova i Metohije kao dela teritorije Srbije, nego i trajni gubitak naše duše, identiteta i kapaciteta da prenesemo budućim generacijama ko smo i odakle potičemo“, dodao je Jeremić.

Lider Narodne stranke je naveo da je zato je prva tačka izbornog programa te stranke odlučno odbijanje francusko-nemačkom ultimatuma.

„Prva pretpostavka za rešavanje svih problema u Srbiji je da sačuvamo državu, a ako taj plan bude primenjen, mi ćemo izgubiti državu. Narodna stranka zato danas kaže ‘ne’ tom ultimatumu, na način da nas to ne uvede u nesreću i razaranje. Za to su potrebni ozbiljni i stručni ljudi, a mi takve ljude imamo i zato je glas za Narodnu stranku siguran izbor“, rekao je Jeremić.

Kandidat za poslanika na toj listi Stefan Jovanović rekao je da su Srbi od cara Lazara naučili važnost odbrane Kosova i kosovskog zaveta.

„Ako bismo prihvatili da izgubimo državu, izgubili bismo i slobodu. U Niš, koji je 1914. godine bio ratna prestonica Srbije, stigao je austro-ugarski ultimatum i Nikola Pašić je tada rekao da je ‘naša stvar pravedna i Bog će nam pomoći’ i tada je bilo snage da ultimatum odbije“, naveo je Jovanović.

On je rekao da nije samo dovoljno reći „ne“, nego su potrebni ozbiljni ljudi koji znaju da govore jezikom diplomatije koji svet razume.

„Zato je Narodna stranka kao nosioca liste kandidovala Vuka Jeremića“, kazao je Jovanović.