Kurc o nabavci ruske vakcine: Zalažem se za to, pogledajte Srbiju, zahvaljujući tome je u prednosti

Sebastian Kurc
Izvor: Reporteri

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je danas da se zalaže za nabavku ruske vakcine protiv koronavirusa, jer bi to uveliko ubrzalo plan vakcinacije, a kao primer značajnog napretka u vakcinaciji tim cepivom naveo je Mađarsku i Srbiju, prenosi B92.

Kurc je, odgovarajući na pitanja građana video-snimkom preko Instagrama, upitan za nabavku vakcine i da li bi država trebalo više novca da obezbedi da se kupi više vakcina, kazao da to nije moguće, ne zbog para, već zbog mogućnosti kupovine vakcine.

On je objasnio da je Austrija trenutno u pregovorima u vezi s nabavkom ruske vakcine „sputnjik V“.

„Imamo ponudu nabavke milion doza vakcina sputnjik V. To bi nam mnogo pomoglo. Ja se zalažem za taj dogovor, a trenutno se u vladi dogovaramo o tome. Milion doza bi znatno ubrzalo naš plan vakcinacije“, naglasio je Kurc.

Upitan za odobrenje od Evropske agencije za lekove (EMA) podsetio je da je već u više navrata kritikovao sporost te ustanove.

"Postoji već više zemalja koje koriste vakcinu Sputnjik, kao što su Mađarska i Srbija, koje su zahvaljujući tome u prednosti u procesu vakcinacije. To spasasva živote i vraća slobode građanima“, rekao je on.

Izrazio je nadu da će Austrija uspeti da nabavi ruske vakcine i primeni ih.

„Ali to nije samo moja odluka. Ja se zalažem za tu nabavku“, podvukao je on.