Književnica Vesna Kapor na Kosovu od 7. do 9. juna 

Književnica Vesna Kapor, kojoj je u maju ove godine uručena prestižna književna nagrada "Meša Selimović" za roman "Nebo, tako duboko", posetiće od 7. do 9. juna 2022. godine Zubin Potok, Кosovsku Mitrovicu i Gračanicu, saopštio je Privatni kulturni centar Akvarijus. 

Knjiga, koju je veliki žiri "Večernjih novosti" proglasio za najbolju napisanu na srpskom jeziku 2021. godine, biće predstavljena u utorak, 7. juna u 19.30 u Domu kulture "Stari Kolašin" u Zubinom Potoku. Nakon toga, u sredu, 8. juna u 20 časova u Kosovskoj Mitrovici biće organizovan razgovor sa autorkom. U četvrtak, 9. juna Vesna Kapor biće gošća Vidovdanskih svečanosti u Gračanici. Program u Domu kulture Gračanica zakazan je za 19 časova.

O knjizi "Nebo, tako duboko", kao i o celokupnom stvaralaštvu Vesne Kapor, govoriće direktorka Doma kulture "Stari Kolašin" Andrijana Živanović, kao i pisci i književni kritičari Žarko Milenković i Aleksandar Dunđerin.

Vesna (Samardžić) Kapor rođena je u Nevesinju, a završila je Filološki fakultet u Beogradu. Već dugi niz godina radi kao urednik književnog programa u Studentskom kulturnom centru u Beogradu. Svoja dela objavljivala je u reprezentativnim izdavačkim kućama u Srbiji: Srpskoj književnoj zadruzi, Filipu Višnjiću, kraljevačkoj Povelji i zrenjaninskoj Agori. 

Objavila je roman "Tri samoće" (2010), zbirke priča: "Po sećanju se hoda kao po mesečini" (2014), "Kao što i vama želim" (2016), "Venac za oca" (2018). Dobitnica je brojnih književnih priznanja, između ostalih i nagrade Kondir kosovske devojke koji joj je uručen na Vidovdanskim svečanostima u Gračanici 2018. godine. 

Kako se navodi, najnovije prozno ostvarenje "Nebo, tako duboko" (2021) ovenčano je prestižnom književnom nagradom "Meša Selimović" koja slovi za najdemokratskiju u Srbiji budući da glasa više od 50 eminentnih književnih kritičara iz čitave Srbije i regiona.