Kurti sa suprugom i ćerkom na premijeri kosovskog filma u Kanu

Kan - Kurti sa suprugom i ćerkom
Izvor: Klan Kosova

Kosovski premijer Aljbin Kurti, sa suprugom i ćerkom, prisustvovao je premijeri kosovskog kratkometražnog filma "Nema mesta", koji je u konkurenciji za "Zlatnu palmu", na Filmskom festivalu u Kanu, prenosi TV Kljan Kosova.

"Od 3.739 kratkometražnih filmova iz celog sveta selektorska komisija festivala u Kanu izabrala je deset, a među njima je i kosovski film "Nema mesta" reditelja Samira Karahode, koji je danas pozdravljen dugim aplauzom u sali ’Debisi’ u Kanu. Bila je to svetska premijera, početkom avgusta biće prikazan na festivalu ’Dokufest’ u Prizrenu, rekao je Kurti.

Dodao je da se nada da će sutra veče na svečanom zatvaranju 74. Festivala, kosovski film trijumfovati, kao i to da je u konkurenciji za Zlatnu kameru dugometražni kosovski film „Lavice iz Kodre“, mlade rediteljke Ljuane Bajrami.

Istakao je da će se podrška vlade Kosova za filmsku industriju povećati u narednim godinama.

"Na ovom polju umetnosti i kulture naši talenti kulminiraju i čine nas ponosnim u međunarodnoj areni", rekao je Kurti.

Miodrag iz Peći
16. Jul 2021.
Da. Albanci sa KiM su vrlo talentovani i obrazovani glumci i režiseri. Seljami Taraku moj Pećanac i veliki prijatelj je napravio najbolji srpski kratki film: "Slucaj Bogoljuba Savkovica - Livca" sa Mimom Karadžić i Darom Đokić. Zato je i prizrenski festival kratkog metra toliko uspešan i "DOKUFEST" je u rangu svetskih festivala.
I gle čuda ubioskopu "RAD" moga dede za koga pogrešno misle da su ga izgradili radnici, ime je dobio po osnivačkom kongresu KPJ za KiM koji su osnovali moj deda, Pavle Jovićević Paljoka i Živko Rajević tada najbogatiji Srbin u Peći. Zbog svog revoluconarnog rada dedin bioskop nisu nacionalizovali i ponudili mu da bude doživotni direktor ali je odbio i otišo u Pulu i otud moja ljubav prema filmu i tamo sam upoznao i pomenutog Seljamiju. Eh, da, međunarodni festival animiranog filma „Anibar“ je takođe u rangu svetskih i ti vredni ljudi su renovirali i pretvorili u omladinski dom.
Ne moram da kažem, a znam da je i moj drug Miodrag Krivokapić postao glumac jer mu je idol bio Faruk Begoli.
I tako, ne mogu ove godine...
Ali. Dogodine u Prizrenu.
denis
17. Jul 2021.
miodrage mnogo dobro si govorio i sad ako si ti dobro te pamtim ali sve sta si rekao je ok ne kazem nista ali na kraj zasto ova mrznja do godine na prizren i ako kazes pecanac pejan majko mozes da kaze hocu da dodjem na festival na prizren dokufwst anibar pec sve zasto mrznje za to uzimas mnogo neprijatela znamo sta je mrznje ali sam znas sta radis
Edi.pz
17. Jul 2021.
Pecanac, ostavi proshllost .....
U vashe vreme komandir policije bio se srbin. Zamisli 90 % aalbanaca komandiri policije srbi !!!! Priznaj da su albanci bili robovi u vase vreme ....
A to fogofone u PZ. Izvoli
Ali samo kao turista.
Kuci
17. Jul 2021.
Nisi ti kriv. Kriva je srbija koja te ucila o mitu, lazima / od pasica pa do danas/
Uci mallo svetsku istoriju . Mrznna je zllo ....
Morina beg
17. Jul 2021.
Zamisli ja da napisem ....
Dogodine do Nisha !!
Beg morina
17. Jul 2021.
Ne truj tvoju decu sa mrznjom. Reci im istinu, jer ce oni kadtad sazneti istinu.
Ono dosljaci sa karpata nigde ne spminjete !! A navodno savrusima braca od muske tetke. Najnovije i kinezi su vam braca !!!
Cista komunikacija komsinski, ja be vredam
Miodrag iz Peći
17. Jul 2021.
@ Denis. Zašto ti smeta pozdrav: "Dogodine u Prizrenu"?
Zar misliš da sam to napisao da bi poništio sve afirmativno što sam nspisao o Albancima sa KiM. Ja sam obučuo mog pobratima Aziza Krasnićija da postane najbolji direktor fotografije u TV Prištini.
Možda sam trebao da više kažem o velikom sportisti i glumcu Pećsncu Faruku Begoliju koji je doživeo tragičan kraj odbačen od njegovih Albanaca. I umesto da po njemu nosi ime kino Rad sada nosi ime po Donikinom ocu Jusufu Gervali koji nije znao ni sa foto aparatom da slika. Svaka čast o njegovom disidenskom radu ali Faruk je bolja opcija. Možda je tragika Farukova ista ko tragika Bekimova što su im je supruge Srpkinje. Ali i Enver Petrovci je oženio Srpkinju i pored toga što je veliki nacionalista i dalje snima filmove u Srbiji.
Dakle, da li bi ja mogao da budem član žirija na DOKUFEST u ili makar na ANIBAR u jer sam ja osnovao OSFAF u Skoplju najveći festival studentskog filma.
Zato sam parafrazirao jevrejski pozdrav: "Dogodine u Jerusalimu" jer smatram da se još nisu stekli uslovi za normalnu komunikaciju omeđenju samo lepim sećanjima.