Sijarina: Institucije su prepreka za saradnju srpskih i kosovskih filmskih stvaralaca

Ismet Sijarina
Izvor: Danas

Kad god političari treba da donesu neku odluku ili da nešto reše, stvari se zakomplikuju, poručio je reditelj i profesor režije na Fakultetu umetnosti u Prištini Ismet Sijarina, koji je na Instagramu govorio za rubriku portala Danas "Druga strana Kosova".

Na pitanje kada će saradnja između kosovskih i srpskih filmskih radnika biti moguća, Sijarina je odgovorio da se ona već dešava, te da se oni susreću na međunarodnim festivalima.

Prema njegovim rečima, na individualnom planu je sve moguće, ali nailaze na prepreke na institucionalnom nivou.

"Nemoguće je ostvariti saradnju između kosovskog i srpskog filmskog centra, jer institucionalno ili pravno mi ne postojimo za srpski filmski centar. Na festivalima uvek nekako završimo do kasno u noć sa srpskim filmadžijama, rediteljima i producentima i sklapamo mnoga prijateljstva. Međutim, kada je reč o institucijama, to je veoma teško", naveo je Sijarina i dodao da se nada da će u budućnosti biti uklonjene prepreke sa kojima se svakodnevno suočavaju.

On je za pratioce Danasa na Instagramu opisao svoje iskustvo snimanja scena za svoj film u Beogradu.

Sijarina je objasnio da je to učinio polu-ilegalno, jer legalno, iz pomenutih razloga, nisu mogli da snimaju u Beogradu, čak ni da upitaju za dozvolu.

"Srećom, moj film je bio sniman u koprodukciji Kosova, Severne Makedonije i Albanije. Pronašli smo neke prijatelje koji su uvek spremni da pomognu i da nam asistiraju. Ja sam se zapravo skrivao među ostalim ljudima na setu, a drugi čovek je glumio reditelja. On je radio šta god sam ga zamolio da uradi, a ja sam bio samo jedan od članova ekipe. Bilo je prilično zabavno. Snimali smo ispred srpskog parlamenta jednu veoma kratku scenu i niko nas nije prekidao. Da se to događalo ispred kosovske skupštine, policijac bi se pojavio i pitao 'šta to radite'", ispričao je Sijarina.

Upitan da li je upoznat sa radom nekog mladog srpskog reditelja, on je odgovorio da sa mnogima jeste i izdvojio Ognjena Glavonjića kao jednog sa kojim ima veoma dobre odnose, s obzirom na to da su zajedno učestvovali na mnogim festivalima.

"On je odličan filmski stvaralac, veoma uspešan. I sa drugima se srećem na festivalima i upoznat sam sa njihovim odličnim radovima. Srpskom filmu odlično ide, mnogo bolje nego našem. Međutim, naša kinematografija je nova. Za dvadeset godina, od 1987. do 2006. godine mi nismo snimili nijedan film, jer su naše institucije bile izopštene od strane tadašnje srpske vlade. Potrebno je vreme da se ispuni taj jaz", zaključio je Sijarina.