U Gornjem Selu kod Prizrena postavljena spomen bista novinaru i pesniku Lazaru Vučkoviću

U Gornjem Selu kod Prizrena obeležje novinaru i pesniku Lazaru Vučkoviću
Izvor: Novosti

U prisustvu članova porodice, predstavnika UNS-a i Udruženja književnika Srbije, u Gornjem Selu kod Prizrena, juče je postavljena spomen- bista Lazaru Vučkoviću jednom od najznačajnijih posleratnih pesnika i novinara Kosova, pišu Novosti. 

Prethodni spomenik Vučkoviću iz pesnikovog rodnog mesta srušili su i odneli albanski ekstremisti, drugog dana Božića 2014. godine.

O Lazaru Vučkoviću i njegovom delu  u ime Udruženja novinara Srbije i Udruženja književnika Srbije, govorili su Budimir Ničić, predsednik društva novinara Kosova i Metohije i Živojin Rakočević, književnik i publicista.

"Ovaj čin pokazuje da mi imamo snage da obnavljamo, negujemo i poštujemo one koji su radili svih godina, koji su stvarali istoriju i novinarstvo i kulturu na ovim prostorima", kazao je Budimir Ničić dok je Živojin Rakočević kazao da je Vučković čovek koji je tražio najkraći put između stiha i srca i između srca i stiha.

"Svojom čistotom, svojim dečačkim odnosom prema životu, svojom apsolutnom otvorenošću, on je ovaj deo Kosova i Metohije učinio velikim za našu poeziju i književnost", istakao je Živojin Rakočević.

U čast Lazara Vučkovića, Novinarsko izdavačko preduzeće “Panorama- Jedinstvo” iz Prištine 1970. godine ustanovilo nagradu sa njegovim imenom za najbolju poeziju objavljenu u časopisu “Stremljenje”.

Novi spomenik, najvećim delom izgrađen je od sredstava od nagrade “Aleksandar Tijanić” za borbenost u novnarskom izražavanju, koju je 2019 godine dobio novinar i publicista Živojin Rakočević, a podizanje biste pomogli su i Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Opština Gračanica.