Čemu sva ova neobuzdana zloupotreba vlasti prema novinarima?

Bljerim Ljatifi
Izvor: Ekonomia onlajn

Veoma je lako razumeti, trenutno su novinari jedina prava opozicija vlasti. Takozvana "zvanična opozicija" je samo po imenu. Nema razloga koji bi okupio nezadovoljne, niti govornika. Sa takvom opozicijom, Kurti može mirno da čeka naredni mandat.

Drugi razlog za nesputanu zloupotrebu vlasti prema novinarima je to što je Samoopredeljenje izgrađeno na velikom populističkom narativu, koji po svojoj logici zahteva hegemoniju u javnoj debati. Takva hegemonija je netolerantna prema alternativnim narativima o društvu i politici. U nemogućnosti uspostavljanja hegemonije policijskim merama biraju se druga sredstva delegitimizacije, poput digitalnog maltretiranja, etiketiranja Srba i slične stvari.

Kako će proći ova bitka?

U principu, u uslovima demokratskih država, vlast ne može da izađe kao pobednik iz sukoba sa novinarima, osim ako ne odluči da ih kupi. Ali kupovina medija ima uslov: vlast prvo mora biti korumpirana. I trošak: degradacija demokratije. Ovaj scenario se desio u celom regionu.

Može li se to desiti i na Kosovu?

Ostaje da bude viđeno. Mnogo toga zavisi od druge dinamike, koja se obično odvija daleko od očiju javnosti: dinamike odnosa političke moći i ekonomske moći. Jer, kako nas podseća Viktor Igo u svom veličanstvenom romanu "Jadnici", političke vibracije dolaze iz geološke unutrašnjosti politike, koja se zove ekonomija.

Piše: Analitičar Bljerim Ljatifi