Gimnazija u Severnoj Mitrovici obeležava 100 godina postojanja

Poetsko veče
Izvor: Kosovo Online

Gimnazija u Severnoj Mitrovici je večeras u Mitrovačkom dvoru, povodom 100 godina postojanja, organizovala poetsko veče pod sloganom “Poezija za sve generacije”.

Poetsko veče, na dar svojim sugrađanima, pripremili su Aktiv srpskog jezika i književnosti i učenici ove škole, uz podršku kompletnog kolektiva.

Recitovanje obogaćeno muzičkom pratnjom, izvođenje popularnih pop pesama i talenat đaka mitrovačke Gimnazije, publika je nagradila gromoglasnim aplauzima.

Direktor Gimnazije, profesor fizike Slobodan Mihajlović je naglasio da je ovaj jubilej pokazatelj tradicije prosvetiteljstva na ovim prostorima.

“Večeras proslavljamo sto godina rada škole pesničkom večeri. Ceo novembar nam je ispunjen aktivnostima”, rekao je Mihajlović i dodao da će se obeležavanje jubileja završiti 1. decembra, svečanom akademijom.

Prema njegovim rečima đaci i profesori su spremili prigodan program, koji će se svake srede održavati u Mitrovačkom dvoru povodom sto godina rada škole.

“Izuzetno dobar kolektiv, izuzetno dobri profesori i izuzetno dobri đaci, nadamo se da će to i dokazati ovim manifestacijama, koje mi pružamo”, istakao je Mihajlović.

Gimnazija u Severnoj Mitrovici je počela sa radom 1919. godine, ukazom regenta Aleksandra Karađorđevića u ime kralja Srbije Petra I Karađorđevića. 

Kontinuirano radi svih 100 godina. Od završetka ratnih sukoba 1999. godine, ova ustanova se izmešta iz južnog dela grada u severni deo i nastavlja sa radom u jednom delu zgrade u Tehničkoj školi.