Rakić položio kamen temeljac za izgradnju parohijske sale u porti crkve Svetog Nikole u Banjskoj

Polaganje kamena temeljca
Izvor: Facebook

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić položio je danas kamen temeljac za izgradnju parohijske sale u porti Crkve Svetog Nikole u Banjskoj kod Vučitrna.

Kako je objavio na Fejsbuku Rakić je istakao da je nesumnjivo značajno za Srbe koji žive u Banjskoj i Gojbulji, ulaganje u parohijsku salu jer će to biti objekat čija će namena olakšati okupljanja ljudi u porti crkve.

"Uvek ćemo podržati ovakve i projekte slične ovom jer su vredni za naš narod. Danas u Banjskoj ali i na drugim mestima pomagaćemo crkvu jer je ona od suštinskog i vitalnog značaja za opstanak Srba. Veoma sam zadovoljan što smo danas započeli značajan posao a parohijska sala će biti gotova u narednih par meseci", rekao je Rakić.

Dodao je da će pomoć meštanima Banjske i Gojbulje i dalje biti neizostavna jer je veoma značajno što Srbi u ovom delu Кosova opstaju i pored pritisaka i bezbednosnih problema sa kojima se suočavaju.

Prota Simo Čumburović rekao je da je crkvi nedostajao jedan ovakav objekat, jer stari nije mogao da odgovori potrebama meštana, kao i da će sada crkvena porta biti mesto okupljanja svih vernika i dobrih ljudi.

Kako se navodi Rakić je kamen temeljac položio uz blagoslov vladike raško-prizrenskog Teodosija, a u prisustvu sekretara Eparhije Saše Mitrovića, lokalnog paroha Sime Čumburovića, meštana Banjske, gradonačelnika sa Severa Кosova i zamenice gradonačelnika Severne Mitrovice.

Na ideju za izgradnju jednog ovakvog objekta došlo se aprila meseca prošle godine jer je tokom posete tada istaknuto da je crkvi potreban, kako bi se Srbi nakon crkvenih liturgija tu okupljali i obeležavali praznike.

Ministarstvo za zajednice i povratak je finansiralo i dogradnju Crkve Svetog Nikole u Banjskoj sa kupolom za zvonik.