Severna Makedonija i Albanija od danas imaju zajedničku graničnu kontrolu na prelazu Kafasan - Kaftane

Zajednička granična kontrola Severna Makedonija - Albanija
Izvor: Print Screen

Na prelazu Kafasan - Kaftane, Severna Makedonija i Albanija od danas imaju zajedničku graničnu kontrolu koja će omogućiti brži protok građana obe zemlje, ali i kompanija koje prevoze proizvode na tom graničnom prelazu.

Zajednički granični prelaz otvorili su premijeri Severne Makedonije i Albanije, Dimitar Kovačevski i Edi Rama.

Kovačevski je, u obraćanju na graničnom prelazu Kafasan – Kaftane, naglasio da se uvođenjem integrisanog prelaza olakšava rad za oko 11.000 kompanija iz Severne Makedonije koje su orijentisane na izvoz i trgovinu sa drugim zemljama, a olakšan je pristup i do turističkih mesta u Albaniji.

"Ovo je zajednički rezultat - olakšavanje protoka ljudi i kapitala istovremeno povećava veze i komunikaciju među ljudima. To povećava i prijateljstvo među ljudima, nešto što je tada nedostajalo Albaniji i Makedoniji, ali sada smo primer kako treba da se ponašaju dve susedne zemlje", rekao je Kovačevski.

Premijer Albanije Edi Rama istakao je da je važno da dve zemlje što više olakšaju trgovinske procedure kako institucije ne bi imale nepotrebne prepreke i kašnjenja na carini, prenosi Gazeta ekspres.

"Danas je važan trenutak za sve one koji prolaze kroz ovu graničnu tačku, bilo da se radi o pojedincima ili kompanijama koje trguju između dve zemlje. Ovo je važan momenat jer konačno u ovom trenutku značajno olakšavamo njihovu tranziciju i dajemo dodatni podsticaj ne samo trgovinskoj razmeni, već i odnosima u celini, ne zaboravljajući turizam", kazao je Rama. 

Dodao je da dalji razvoj i željeni rast turističke privrede i ostalih proizvodnih sektora zahteva kompleksan pristup, a neizostavan deo je i transformacija u prelasku granica.

Potpredsednik Vlade Severne Makedonije Artan Grubi je rekao da je veliko zadovoljstvo prisustvovati tom događaju i izrazio veliku zahvalnost Kovačevskom i carini na tom značajnom projektu, na saradnji Albanije i Makedonije i istakao da je to samo jedan korak ka prevazilaženju svih prepreke između dve zemlje.

Pokretanje koncepta "one stop shop" usledilo je nakon što su 27. jula direktori uprava carina Severne Makedonije i Albanije potpisali poslednji protokol za sprovođenje Sporazuma o uspostavljanju zajedničkog graničnog prelaza dve zemlje.