Abazi: Podneću ostavku ukoliko se Ustav promeni zbog ZSO

Haki Abazi
Izvor: Ekonomia Online

Poslanik Pokerta Samoopredeljenje Haki Abazi rekao je da će Zajdenica srpskih opština biti deo konačnog sporazuma između Kosova i Srbije i dodao da se mora poštovati odluka Ustavnog suda po tom pitanju, prenosi Ekonomija onlajn.

Abazi smatra da do promene ustava neće doći, ali da je, u slučaju da se to dogodi, spreman da podnese ostavku.

„Uveren sam da je pitanje ZSO nažalost deo rasprave, ali forma kako će to biti uključeno u konačni sporazum i puno poštovanje ustavnog suda treba da budu granice koje se moraju poštovati. Da ZSO nije deo dogovora, naravno da o tome ne bismo morali da pričamo. Ne verujem da će doći do ustavnih promena da bi se uskladila izvršna ovlašćenja ZSO. Ako se tako nešto desi, ja ću podneti ostavku“, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, u interesu Evropske unije je da dođe do konačnog dogovora, posebno nakon rusko-ukrajinskog sukoba.

„Oba pitanja su veoma teška. Videli sam kako su iskoristili viznu liberalizaciju za pritisak po pitanju registarskih tablica. U rukama EU ima mnogo instrumenata pritiska i naravno da će se ti oni nastaviti, ali mislim da je u interesu EU da se postigne konačni sporazum, posebno nakon sukoba Rusije i Ukrajine“, rekao je Abazi.