Abdidžiku: Kosovo svakog dana napuste 134 osobe

Aerodrom Adem Jašari
Izvor: Klan Kosova

Šef DSK Ljumir Abdidžiku preneo je da je tokom razgovara sa stranim diplomatama shvatio da je samo 2022. godine više od 49.000 građana Kosova dobilo radne vize i iselilo sa Kosova u neke od evropskih drzžava.

Abdidžiku u objavi na Fejsbuku navodi da svakog dana 134 osobe napuste Kosovo, što na nedeljnom nivou predstavlja brojku od 1.000 ljudi koji su napustili Kosovo.

"Naši ljudi, vaše komšije, doktori, učitelji, zanatlije, svi s kojima delite svoj dan, odlaze. Naši gradovi se prazne, naša sela nestaju, čitave javne službe ostaju bez radnika i profesionalaca. Kosovo se jednostavno prazni i ne možemo više ovako", poručio je Abdždiku.

Abdždiku smatra da Kosovo ne treba da bude zatvoreno prema evroatlanskom putu.

"Ne možemo nastaviti sa populizmom vlastodržaca i njihovim depresivnim izjava koje završavaju samo podsmehom. Odbacite ovaj način razmišljanja. Kosovo nema dug prema takvim ljudima! Naša zemlja ne može biti zatvorena na evroatlantskom putu koji je naša istorijska težnja. Naša zemlja se ne usuđuje da se sukobi sa saveznicima, sada kada joj je potrebna podrška na ovom putu. Naša zemlja ne treba da bude talac prošlosti. Prošlost nas više ne menja, budućnost nam se ne dešava", napisao je on.

Predsednik DSK ističe da se na Kosovu moraju obezbediti uslovi koje ima Evropa, kako bi se smanjilo iseljavanje.

"Kosovo zaslužuje bolje, Kosovo može više", poručio je Abdidžiku.