Abdidžiku: Zahtevamo veće učešće SAD u dijalogu, ali DSK neće biti deo pregovaračkog tima

Ljumir Abdidžiku
Izvor: Reporteri

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku izjavio je da je ta stranka premijeru Aljbinu Kurtiju dala pojašnjenje, zahtev i ponudu vezano za dijalog Beograda i Prištine, piše Reporteri.

Dodao je da su Kurtiju predata sva dokumenta iz procesa dijaloga za vreme Vlade Avdulaha Hotija, da su od njega zatražili da razjasni stav vlade u vezi sa dijalogom i izneli ponudu o učešću DSK u tom procesu.

„Danas smo održali prvi sastanak, razgovarali smo o dijalogu. Premijer nas je upoznao sa svojim stavovima, dali smo razjašnjenje u vezi sa dokumentima predatim premijeru. Podneli smo zahtev u vezi sa političkim stavom vlade u dijalogu i tražili da ga predstavi u Skupštini, izneli smo ponudu o položaju DSK u dijalogu“, rekao je Abdidžiku posle sastanka sa Kurtijem.

Naglasio je da su u dostavljenom dokumentu zahtevali veće učešće Sjedinjenih Američkih Država u dijalogu, kao i to da DSK ne treba da bude deo pregovaračkog tima.

„DSK je deo institucija, pa je i deo dijaloga. Kosovu nisu potrebni pregovarački timovi jer ima vladu", rekao je, između ostalog Abdidžiku.