Abraši: Apsurdan zahtev EU i SAD o odlaganju preregistracije, ne treba da budu razočarani

Artan Abraši
Izvor: Koha ditore

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Artan Abraši izjavio je da bi međunarodni predstavnici trebalo da budu budu veoma zahvalni što je Vlada Kosova odlučila da pojača sankcije prema onima koji ne promene srpske registarske oznake na RKS tablice, prenosi Koha. 

On smatra da međunarodni predstavnici, koji su tražili do kosovske vlade da odluku o preregistraciji odloži za još deset meseci, ne treba da budu razočarani, već zahvalni. Abraši je nazvao apsurdnim taj zahtev međunarodnih predstavnika. 

"Imamo zahtev, insistiranje međunarodnog faktora, EU, Amerike, da se rok odlaže u kontinuitetu. Mi smo, da ne bismo stvarali povoljan položaj za Srbiju, i ovo prihvatili. I koliko ja poznajem Samoopredeljenje i upravu Samoopredeljenja, međunarodni predstavnici bi trebalo da budu veoma zahvalni na ovom ustupku. Da, mislim da je dobra ideja napraviti ovaj koktel prijem za ovaj posao. Pustili smo zahteve za koje, ruku na srce, mislim da nisu dobri za Kosovo. Nisu racionalni", rekao je Abraši na KTV.

Abraši je okrivio bivšu vlast za korišćenje fusnote za predstavljanje Kosova na regionalnim skupovima, koja je korišćena i u slučaju sporazuma potpisanih u četvrtak u Berlinskom procesu. 

On je rekao da Pokret Samoopredeljenje na vlasti "mora da odluči da li želi da zadrži određene pozicije sa konkretnim posledicama u životima građana, ili da sačeka pogodniji trenutak da ispravi greške svojih prethodnika”.

Konstantnim ustupcima, smatra Abraši, Kosovo je narušilo i sopstvenu poziciju.