Advokat Vasić uputio zahtev Vrhovnom sudu za vanredno ublažavanje kazne Bačeviću

Dejan Vasić
Izvor: Kosovo Online

Advokat Dejan A. Vasić uputio je Vrhovnom sudu Kosova zahtev za vanredno ublažavanje kazne svom branjeniku Svetomiru Bačeviću, koji je odlukom Osnovnog suda u Prištini osuđen za navodno izvršeno krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva,

Zdravstveno stanje Bačevića pogoršano je poslednjih dana, potvrdio je Vasić za Kosovo onlajn.

“U zahtevu sam naveo činjenicu da je Bačević već odležao polovinu kaznu i da mu je zdravstveno stanje do te mere ugroženo da postoji realna opasnost od težih posledica. Siguran sam da će ovu činjenicu potvrditi i lekar koji je mog branjenika pregledao u Klinčko-bolničkom centru u Prištini”, rekao je Vasić.

Vasić je dodao da bi bilo kakva odluka kojom bi taj zahtev bio odbijen, mogla bi da ima za posledicu fatalno pogoršanje Bačevićevog zdravstvenog stanja.

Vasić je podsetio da je tokom vikenda na poziv Bačevićeve porodice uputio javnu molbu za njegov premeštaj iz zatvora u Podujevu na bolničko lečenje u Prištini, na koju, kako tvrdi, još uvek nije odgovoreno.

"Danas ču otići do pritvornog centra u Podujevu i imaću svežije informacije. Nadam se da ću time da olakšam i njegovoj porodici koja je očajna, pre svega jer nema nikakve informacije i njegovom stanju", rekao je Vasić.

Podsetimo, Svetomir Bačević je uhapšen decembra 2020. godine, a septembra 2022. osuđen na pet godina zatvora, zbog navodnog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u pećkom selu Belo Polje.

On je bio osumnjičen je da je svoju komšinicu iz Belog Polja kod Peći navodno pokušao da kidnapuje, i proglašen je krivim, iako je ta žena na sudu rekla da Bačevićaa ne poznaje i da on nije osoba iz optužnice.